ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρέντσι απαιτεί δικαιοσύνη από την Αίγυπτο για τον δολοφονημένο φοιτητή

Ο Ρέντσι απαιτεί δικαιοσύνη από την Αίγυπτο για τον δολοφονημένο φοιτητή
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι (Matteo Renzi) ακούει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς (Martin Schulz), κατά τη συνάντηση των δύο αντρών στην πρωθυπουργική κατοικία του Παλάτσο Κίτζι (Palazzo Chigi) στη Ρώμη, στις 12 Φεβρουαρίου 2016. «Ευελιξία δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρώπη υπάρχει ήδη», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός, ζητώντας αλλαγή πλεύσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στα ανοιχτά –εσωτερικά και εξωτερικά– μέτωπα για την ιταλική κυβέρνηση έρχεται να προστεθεί και αυτό της δολοφονίας του φοιτητή Τζούλιο Ρετζένι (Giulio Regeni) στην Αίγυπτο, οι προεκτάσεις της οποίας ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις των δύο χωρών, σε μία ιδιαίτερη σημαντική γεωπολιτική συγκυρία REUTERS/Alessandro Bianchi

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ Ιταλίας και Αιγύπτου για την υπόθεση δολοφονίας του Ιταλού φοιτητή, μετά τη σημερινή δήλωση (12/2) του Ματέο Ρέντσι (Matteo Renzi) πως διακυβεύονται πλέον οι σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας στη δημόσια ραδιοφωνία RAI:

Προς το παρόν, λαμβάνουμε όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουμε κι έχουμε απαιτήσει όλα τα στοιχεία να τεθούν στο τραπέζι, ώστε να εξακριβωθεί η αλήθεια και να συλληφθούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι.

Ο νεαρός Τζούλιο Ρετζένι (Giulio Regeni) κηδεύτηκε σήμερα στο Φιουμιτσέλο (Fiumicello), πόλη δυτικά της Τεργέστης.

Σενάρια που προέρχονται από διπλωματικούς κύκλους στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα κάνουν λόγο για αστυνομική βία και εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών.

Σχετικό δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου αναφέρει ότι ομάδα Ιταλών ερευνητών βρίσκεται στην Αίγυπτο από την προηγούμενη βδομάδα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, υπάρχει μάρτυρας, ο οποίος δηλώνει ότι είχε παρατηρήσει έναν άνδρα να συλλαμβάνεται και να οδηγείται σε αστυνομικό όχημα κοντά στο σημείο όπου διέμενε ο νεαρός Ιταλός, περίπου μια ώρα πριν την εξαφάνιση του.

Το γεγονός πως ο 28χρονος ερευνητής –αν και με ψευδώνυμο– κατέκρινε τις αιγυπτιακές αρχές στην αριστερή εφημερίδα Il Manifesto πυροδοτεί περισσότερο αυτά τα σενάρια.

Ο Ρετζένι είχε εξαφανιστεί τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου στο Κάιρο. Το σώμα του θα βρισκόταν εννέα μέρες μετά στις 3 Φεβρουαρίου, άγρια κακοποιημένο και πεταγμένο σε μια τάφρο.

Η κηδεία του άτυχου νεαρού πραγματοποιήθηκε με έξοδα του κύκλου του και όχι με δημόσια δαπάνη σε ένα γυμνάσιο του Φιουμιτσέλο, ενώ η οικογένειά του ζήτησε από τα ΜΜΕ να απέχουν και να μην αποκαλύψουν λεπτομέρειες.

Στην τελετή παρευρέθησαν συγγενείς και φίλοι του Τζούλιο Ρετζένι, αλλά και άτομα από άλλες χώρες που θέλησαν να τον τιμήσουν, καθώς και τρείς ιερωμένοι μονοθεϊστικών θρησκειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ