ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός- Γκουτέρες: Επικίνδυνη επιδημία παραπληροφόρησης λόγω του Covid-19

Κορωνοϊός- Γκουτέρες: Επικίνδυνη επιδημία παραπληροφόρησης λόγω του Covid-19
AP Photo

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες του κορωνοϊού στο επίπεδο της Μαζικής Επικοινωνίας έκρουσε την Τρίτη ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε ένα βίντεο, σημειώνοντας πως «η πανδημία του Covid 19 προκαλεί μια επικίνδυνη επιδημία παραπληροφόρησης», χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένες περιπτώσεις χωρών ή μέσων ενημέρωσης.

«Ενώ η στιγμή πρέπει να είναι για την επιστήμη και αλληλεγγύη, επιβλαβείς αποκαλούμενες ιατρικές συμβουλές και ψέματα εξαπλώνονται, θεωρίες συνωμοσίας μολύνουν το Διαδίκτυο και το μίσος γίνεται ιογενές (viral), στιγματίζοντας και δυσφημίζοντας ανθρώπους, ομάδες», δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

«Ο κόσμος πρέπει επίσης να ενωθεί ενάντια σε αυτήν την ασθένεια», είπε ο Γκουτέρες, κρίνοντας ότι «το εμβόλιο είναι η εμπιστοσύνη και ότι πρώτα πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη στην επιστήμη».

«Θέλω να χαιρετίσω τους δημοσιογράφους και εκείνους που επαληθεύουν τα γεγονότα στο βουνό των παραπλανητικών ιστοριών και δημοσιευμάτων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης», πρόσθεσε.

Οι μεγάλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης «πρέπει να κάνουν περισσότερα για να εξαλείψουν το μίσος και τους επιβλαβείς ισχυρισμούς για την Covid-19», είπε.

«Μαζί, ας απορρίψουμε τα ψέματα και τις ανοησίες προκειμένου να χτίσουμε έναν υγιέστερο, πιο δίκαιο, και ανθεκτικό κόσμο», τόνισε ο Γκουτέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ