ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιταλία: Παράταση της έκτακτης οικονομικής στήριξης μέχρι και τον Ιούνιο

Κορωνοϊός - Ιταλία: Παράταση της έκτακτης οικονομικής στήριξης μέχρι και τον Ιούνιο
Claudio Furlan/LaPresse via AP

Η κυβέρνηση της Ιταλίας σκοπεύει να χορηγήσει έκτακτη οικονομική στήριξη στους πολίτες, μέχρι και τον Ιούνιο, λόγω της κρίσης του νέου κορωνοϊού. Η παράταση αυτή, όπως διαρρέουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, θα αφορά όλες της μορφές οικονομικής και κοινωνικής βοήθειας: από το ταμείο ανεργίας, μέχρι την στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών και άλλα βοηθήματα για τις πιο αδύναμες, οικονομικά κατηγορίες.

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, μάλιστα, φέρεται έτοιμη να εγκρίνει «κοινωνικό εισόδημα έκτακτης ανάγκης», το οποίο αναμένεται να χορηγηθεί και στους πολίτες που δούλευαν, χωρίς ένσημα και συμβόλαιο, σε εταιρίες οι οποίες έχουν κλείσει.

Παράλληλα, η μηνιαία οικονομική ενίσχυση των ελεύθερων επαγγελματιών, είναι πιθανό να αυξηθεί από τα 600 ευρώ του Μαρτίου, στα 800 ευρώ.

Σύμφωνα με έρευνα του ιταλικού πανεπιστημίου της Τούσια, στην κεντρική Ιταλία, είκοσι ένα εκατ. Ιταλοί, την περίοδο αυτή βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Δέκα εκατομμύρια πολίτες έχουν σχεδόν μηδενικό εισόδημα. Με το προσωρινό κλείσιμο των παραγωγικών δραστηριοτήτων, 3,7 εκατ. εργαζόμενοι έχασαν την μόνη πηγή εισοδήματος που διέθεταν. Με ιδιαίτερα σοβαρές επιπτώσεις, κυρίως για παντρεμένα ζευγάρια με παιδιά και για πολίτες οι οποίοι ζουν μόνοι και συντηρούνται χωρίς καμία άλλη βοήθεια.

Η κυβέρνηση να σχεδιάζει την επιβολή διαφορετικών ωραρίων λειτουργίας για δημόσιες υπηρεσίες, ιδιωτικές εταιρίες και βιομηχανίες σε ό,τι αφορά την προσπάθεια βαθμιαίας επιστροφής από το lockdown στην καθημερινότητα, από τις 4 Μαίου και έπειτα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.

Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούσε να επιτραπεί και στα δημόσια μέσα μεταφοράς να μην δεχθούν τεράστια πίεση τις πρώτες πρωινές ώρες. Όπως έχει διαρρεύσει έως τώρα, στα λεωφορεία και στα μετρό των ιταλικών πόλεων, οι επιβάτες ταξιδεύουν, πολύ πιθανά, όλοι καθιστοί, αφήνοντας ανάμεσά τους, πάντα, μια κενή θέση.

Με απόφαση του Τζουζέπε Κόντε, έχει προχωρήσει η σύσταση δεκαεπταμελούς ειδικής «επιχειρησιακής ομάδας δράσης», με επικεφαλής τον μάνατζερ Βιττόριο Κολάο.

Αποστολή της είναι να εντοπίσει, για κάθε παραγωγικό τομέα της χώρας και για το σύνολο των πολιτών, τον καταλληλότερο και ασφαλέστερο τρόπο με τον οποίο μπορούν να επιστρέψουν, σταδιακά, στους καθημερινούς ρυθμούς που τους ήταν γνώριμοι, πριν την κρίση που δημιούργησε ο κορωνοϊός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ