ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Πούτιν: Περιορίσαμε την κρίση αλλά δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση

Κορωνοϊός - Πούτιν: Περιορίσαμε την κρίση αλλά δεν έχουμε φτάσει στην κορύφωση
Φωτογραφία αρχείου Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία κατάφερε να περιορίσει την κρίση του κορωνοϊού, όμως «η κορύφωση της επιδημίας δεν έχει σημειωθεί ακόμη».

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στη Ρωσία ξεπέρασε σήμερα τις 47.000, με τον αριθμό των θανάτων να έχει φθάσει τους 405.

Την Κυριακή του Πάσχα ανακοινώθηκαν 6.060 νέα κρούσματα μέσα σε ένα εικοσιτετράωροωρο, σημειώνοντας νέο ρεκόρ ημέρας και με την ημερήσια αύξηση να κινείται σταθερά σε ποσοστό 20%.

Σύμφωνα με τις αρχές της χώρας η αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων οφείλεται στην διεύρυνση των ελέγχων στον πληθυσμό της χώρας, ακόμα και σε αυτούς που δεν έχουν καθόλου συμπτώματα ή έχουν ήπια συμπτώματα.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να μην δίνουμε στη δημοσιότητα τα σωστά στοιχεία με τα νέα κρούσματα. Ο λαός πρέπει να είναι ενημερωμένος για τη σοβαρότητα της κατάστασης», ανέφερε στο πρακτορείο TASS εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης.

Το επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα είναι η Μόσχα και τα περιχωρά της, καθώς περισσότερα από τα δύο τρίτα των μολύνσεων που αναφέρθηκαν την Κυριακή, δηλαδή τα 4.279, καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές.

Η Ρωσία δημιουργεί τεστ που θα γίνεται στο σπίτι

Το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων σε συνεργασία με την εταιρεία Yandex, που λειτουργεί τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στην Ρωσία στην εκστρατεία για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δημιουργούν τέστ το οποίο θα μπορεί να γίνεται κατ’ οίκον, ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η κρατική εταιρεία επενδύσεων RDIF.

«Σε πρώτη φάση θα μπορούν να κάνουν τέστ κορωνοϊού σε εγκεκριμένα διαγνωστικά εργαστήρια οι κάτοικοι της Μόσχας που ανήκουν στην ομάδα κινδύνου (ηλικίας 65 ετών και άνω). Στο βαθμό που τα τέστ στα εργαστήρια θα αυξάνονται, θα αυξάνονται και οι δυνατότητες να κάνουν το τεστ και άτομα άλλων ηλικιών και στις περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας» , αναφέρεται στην ανακοίνωση της RDIF.

Σημειώνεται πως φόβοι για άνευ προηγουμένου απειλή κατά τις ιδιωτικότητας εκφράζουν στη Ρωσία πολλοί φορείς μετά την εισαγωγή από τη Μόσχα ενός συστήματος ψηφιακού εντοπισμού των πολιτών με στόχο την επιβολή του lockdown εν μέσω κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ