ΚΟΣΜΟΣ

Πώς ο κορωνοϊός μόλυνε θαμώνες εστιατορίου – Ο ρόλος των κλιματιστικών

Πώς ο κορωνοϊός μόλυνε θαμώνες εστιατορίου – Ο ρόλος των κλιματιστικών
AP Photo/Nam Y. Huh

Τα ρεύματα αέρα, ιδίως από τα κλιματιστικά, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του κορωνοϊού σε κλειστούς χώρους, σύμφωνα με μια μικρή κινεζική επιστημονική έρευνα, που εξηγεί γιατί π.χ. σε ένα εστιατόριο μερικοί μόνο αλλά όχι όλοι οι πελάτες θα κολλήσουν.

Η μελέτη, η οποία αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και της επαναλειτουργίας των καταστημάτων και χώρων εστίασης, εστιάζει σε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο σε ένα εστιατόριο στην κινεζική πόλη Γκουανγκτσού.

Εκεί μία -προερχόμενη από τη Γουχάν- 63χρονη θαμώνας - φορέας του κορωνοϊού, η οποία ακόμη δεν είχε εμφανίσει τα συμπτώματα του ιού, μόλυνε άλλους εννέα, όχι όμως τους υπόλοιπους 73 πελάτες στον ίδιο όροφο, ούτε τους οκτώ εργαζομένους, μεταδίδει η εφημερίδα New York Times.

Οι Κινέζοι ερευνητές περιέγραψαν το περιστατικό σε μία μελέτη η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού Emerging Infectious Diseases. Σύμφωνα με τη μελέτη τους, ένα από τα air conditions του εστιατορίου προφανώς φύσηξαν σωματίδια του ιού μέσα στην αίθουσα.

Αυτό το περιστατικό αναδεικνύει μερικές από τις προκλήσεις που αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα εστιατόρια όταν ανοίξουν και πάλι. Τότε θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο ρόλος του συστήματος κλιματισμού και εξαερισμού, το οποίο προκαλεί ρεύματα αέρα διατηρώντας τα σωματίδια του υιού στην επιφάνεια, με αποτέλεσμα να είναι πιθανόν ακόμη και τα δύο μέτρα της απόστασης μεταξύ των τραπεζιών να μην είναι αρκετά.

Ο «πονοκέφαλος» των κλειστών χώρων

Τα σωματίδια του ιού μπορεί να μην μεταδίδονται μόνο με το βήχα και το φτάρνισμα, αλλά επίσης με την απλή αναπνοή και ομιλία.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι όσο περισσότερο μένει ένας άνθρωπος σε κλειστό χώρο, όπου μπορεί να υπάρχει αόρατος ο κορωνοϊός, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να μολυνθεί και ο ίδιος, εισπνέοντας τα μολυσμένα σωματίδια, πολύ περισσότερο σε ένα εστιατόριο όπου ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να τρώει με μάσκα.

Στην περίπτωση του κινεζικού εστιατορίου, από όσους μολύνθηκαν, οι τέσσερις κάθονταν στο ίδιο τραπέζι με το μολυσμένο άτομο, ενώ οι άλλοι πέντε στα δύο γειτονικά τραπέζια. Οσοι κάθονταν πιο μακριά, δεν κόλλησαν. Το κλιματιστικό φυσούσε τον αέρα πάνω από τα τρία τραπέζια που μολύνθηκαν.

Αυτό παρέχει μια ένδειξη ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω των μεγαλύτερων σταγονιδίων, τα οποία όμως λόγω βαρύτητας πέφτουν κάτω και δεν μπορούν να ταξιδέψουν μακριά.

Ο δρ Χάρβεϊ Φάινμπεργκ, επικεφαλής της επιτροπής νεοεμφανιζόμενων λοιμωδών νόσων των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ, χαρακτήρισε «διαφωτιστική» την κινεζική μελέτη και επεσήμανε πως, πέρα από τον τρόπο διάταξης των τραπεζοκαθισμάτων σε σχέση με τα κλιματιστικά, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στους κλειστούς χώρους μικροβιοκτόνα υπεριώδη φώτα, τα οποία καταστρέφουν τα αιωρούμενα σωματίδια του ιού.

Τόνισε επίσης ότι η ανακάλυψη του ρόλου των ρευμάτων αέρα για τη μετάδοση του κορωνοϊού πρέπει να ληφθεί γενικότερα υπόψη, πέρα από τους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, π.χ. στους κλειστούς χώρους εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ