ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Χαλάρωση ορισμένων περιορισμών καθώς η μετάδοση του κορωνοϊού επιβραδύνεται

Αυστραλία: Χαλάρωση ορισμένων περιορισμών καθώς η μετάδοση του κορωνοϊού επιβραδύνεται
AP Photo/Rick Rycroft

Ανακοινώνοντας ότι η Αυστραλία βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης, καθώς οι νέες μολύνσεις από τον κορωνοϊό έχουν σχεδόν εξαλειφθεί, ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε σήμερα πως τα νοσοκομεία θα επαναλάβουν πολλά κατ’ επιλογήν χειρουργεία και τα σχολεία θα ξανανοίξουν για περισσότερα παιδιά.

Στο πλαίσιο ευρύτερων περιορισμών κοινωνικής αποστασιοποίησης, η Αυστραλία απαγόρευσε τον Μάρτιο όλα τα μη επείγοντα χειρουργεία προκειμένου να αποδεσμευτούν νοσοκομειακά κρεβάτια για το ενδεχόμενο μιας απότομης αύξησης των περιστατικών κορωνοϊού. Επίσης, τα σχολεία έκλεισαν.

Όμως, καθώς τα ποσοστά των μολύνσεων έπεφταν κάτω από το 25% στα μέσα Μαρτίου στα σημερινά επίπεδά τους, κάτω από 1% την ημέρα, ο Μόρισον δήλωσε στην Καμπέρα πως η Αυστραλία μπορεί να χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς από την ερχόμενη εβδομάδα.

«Είμαστε στο δρόμο της επιστροφής και νομίζω ότι έχουμε ήδη φθάσει ένα σημείο καμπής», δήλωσε σήμερα ο Μόρισον στους δημοσιογράφους. Ο υπουργός Υγείας της Αυστραλίας, Γκρεγκ Χαντ, δήλωσε σήμερα πως η χαλάρωση περιορισμών στα κατ΄ επιλογήν χειρουργεία είναι δυνατή μετά την εξασφάλιση από τις αρχές περισσότερου προστατευτικού και ιατρικού εξοπλισμού, περιλαμβανομένων 7.500 αναπνευστήρων «πλήρους δυνατότητας».

Χειρουργικές επεμβάσεις, περιλαμβανομένων εξωσωματικών γονιμοποιήσεων και αρθροπλαστικών, μπορούν να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα. Η κυβέρνηση είπε ότι θα ανακοινώσει σύντομα τις λεπτομέρειες μιας εφαρμογής για εντοπισμό επαφών -- που έχει σχεδιαστεί για να προειδοποιεί τους χρήστες όταν έρχονται σε στενή επαφή με ανθρώπους που διαγιγνώσκονται αργότερα με COVID-19. Οι αρχές πιστεύουν πως η εφαρμογή εντοπισμού πρέπει να τεθεί σε λειτουργία πριν από την επαναλειτουργία πολλών υπηρεσιών.

Έπειτα από έναν και πλέον μήνα διδασκαλίας των παιδιών μέσω διαδικτύου, η πιο πολυπληθής πολιτεία της Αυστραλίας, η Νέα Νότια Ουαλία, ανακοίνωσε πως όλοι οι μαθητές θα αρχίσουν μαθήματα διά ζώσης τον επόμενο μήνα.

Η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Γκλάντις Μπερετζικλιάν, δήλωσε πως οι μαθητές θα αρχίσουν να επιστρέφουν στα σχολεία στις 11 Μαΐου κλιμακωτά, προετοιμάζοντας την πλήρη επανέναρξη των σπουδών τον Ιούλιο.

«Είναι η ώρα να στρέψουμε το μυαλό μας στην επιστροφή των παιδιών μας στην τάξη», δήλωσε η Μπερετζικλιάν στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ. «Θα έχουμε επιπλέον προβλέψεις για την καθαριότητα, την απολύμανση, την υγεία, περιλαμβανομένων θερμομέτρων μετώπου και επίσης επιπλέον υγειονομικό εξοπλισμό στα θεραπευτήριά μας».

Η Αυστραλία είναι από τις λίγες χώρες σε όλο τον κόσμο που ανακοινώνει σχέδια για την επαναλειτουργία των σχολείων. Παρότι μερικές φορές έρχονταν σε σύγκρουση με τις συστάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που ήθελε τα σχολεία να παραμείνουν ανοικτά, τα παιδιά των εργαζομένων σε υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων είναι μεταξύ των ελαχίστων που συνέχισαν να πηγαίνουν στο σχολείο.

Υπεύθυνοι για την εκπαίδευση στην Αυστραλία είναι το κράτος και οι περιφερειακές κυβερνήσεις. Η επαναλειτουργία των σχολείων ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που ελπίζει πως η κίνηση αυτή θα δώσει ώθηση στην οικονομία της Αυστραλίας και θα επιτρέψει στους γονείς να τα βγάλουν πέρα με τις εργασιακές τους δεσμεύσεις.

Η Νέα Νότια Ουαλία, όπου κατοικεί το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αυστραλίας και είναι η πολιτεία όπου έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα COVID-19, κατέγραψε μόλις έξι νέα κρούσματα του κορωνοϊού χθες.

Η νότια πολιτεία της Βικτόριας κατέγραψε επτά νέες μολύνσεις, ενώ το Κουίνσλαντ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, κατέγραψε έξι νέα κρούσματα. Η πλούσια σε σιδηρομεταλλεύματα Δυτική Αυστραλία κατέγραψε ένα επιπλέον κρούσμα στη διάρκεια της νύχτας.

Σε εθνικό επίπεδο, η Αυστραλία έχει καταγράψει περίπου 6.600 κρούσματα κορωνοϊού και 71 θανάτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ