ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γαλλία: Στην κρίση του κοινοβουλίου η εφαρμογή εντοπισμού επαφών Covid-19

Κορωνοϊός - Γαλλία: Στην κρίση του κοινοβουλίου η εφαρμογή εντοπισμού επαφών Covid-19
(Ludovic Marin, Pool via AP

Οι βουλευτές του γαλλικού κοινοβουλίου θα κληθούν να εγκρίνουν ή όχι το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με την δημιουργία μιας εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα για τον εντοπισμό επαφών ασθενών της νόσου Covid-19, στο πλαίσιο της μάχης κατά της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση έκανε στροφή 180 μοιρών έπειτα από αυξανόμενες επικρίσεις εκ μέρους βουλευτών, περιλαμβανομένων κι ανηκόντων στο κόμματος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε μια συζήτηση στις 28-29 Απριλίου χωρίς ψηφοφορία.

«Ευχαριστίες στην κυβέρνηση που άλλαξε τελικά γνώμη, είναι μια καλή απόφαση για τη δημοκρατία», έγραψε στο Twitter, ο Ματιέ Ορφελίν.

Η σχεδιαζόμενη εφαρμογή στα έξυπνα κινητά (smartphones) θα προειδοποιεί τον χρήστη αν βρίσκεται σε επαφή με κάποιον που έχει μολυνθεί από κορωνοϊό, καθώς η Γαλλία εντείνει τις προσπάθειες να αναχαιτίσει την επιδημία, επιδιώκοντας να βγει από το lockdown.

Παρά τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρουν τέτοιες εφαρμογές, το θέμα φαίνεται να διχάζει την Ευρώπη, με ορισμένους να διατυπώνουν έντονες αμφιβολίες για ενδεχόμενη κατάχρηση δεδομένων και παραβίαση της ιδιωτικότητας.

Βουλευτές του κόμματος του Μακρόν είχαν δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο πρακτορείο Reuters πως η απόφαση να μην επιτραπεί η διεξαγωγή ψηφοφορίας θα υπονόμευε τη δημοκρατική νομιμοποίηση της εφαρμογής. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε καλέσει επίσης την κυβέρνηση να διεξαγάγει ψηφοφορία.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως η Apple αρνείται να αλλάξει τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας των τηλεφώνων της, προκειμένου αυτά να είναι συμβατά με την εφαρμογή της γαλλικής κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας σχετική πληροφορία που είχε δημοσιευθεί νωρίτερα στην εφημερίδα Les Echos.

Σε μια ακρόαση κεκλεισμένων των θυρών χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Ψηφιακών Υποθέσεων, Σεντρίκ Ο, είπε σε μέλη της Γερουσίας πως η Apple αποκρούει μέχρι στιγμής τα γαλλικά αιτήματα ώστε να καταστήσει τη μελλοντική εφαρμογή εντοπίσιμη μέσω bluetooth ακόμη και όταν δεν είναι ενεργή.

Ο υπουργός είπε στη Γερουσία πως αν η Apple άρει τα τεχνικά της εμπόδια στην ανάπτυξη της εφαρμογής, αισιοδοξεί ότι αυτή θα μπορεί να ξεκινήσει στις 11 Μαΐου, ανέφερε σήμερα στο Reuters το γραφείο του Σεντρίκ Ο.

Η Apple αρνήθηκε οποιονδήποτε σχολιασμό.

Δύο ανταγωνιστικά σχέδια για ανάπτυξη παρόμοιων εφαρμογών έχουν παρουσιασθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Μια πρωτοβουλία, υπό την αιγίδα της γερμανικής ηγεσίας, αποκαλούμενη Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT) και υποστηρίζεται από τη γαλλική κυβέρνηση.

Η άλλη είναι ένα αποκεντρωμένο πρωτόκολλο εντοπισμού επαφών που αποκαλείται DP-3T, το οποίο συνδέεται με μια τεχνολογική συμμαχία ανάμεσα στην Apple και την Google, και αναπτύχθηκε από Ελβετούς ερευνητές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ