ΚΟΣΜΟΣ

Αναστασιάδης: Θέτει ζήτημα «Γιαβούζ» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Αναστασιάδης: Θέτει ζήτημα «Γιαβούζ» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
INTIME NEWS/ ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του θέτει σήμερα, Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, τη νέα τουρκική πρόκληση εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με την αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο κ. Αναστασιάδης θα εγείρει το θέμα κατά πολύ έντονο τρόπο, στο πλαίσιο της παρέμβασής του κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τηλεδιάσκεψη, που θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα ώρα Κύπρου (και ώρα Ελλάδας).

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε αυτό το θέμα, ο τελευταίος υποστήριξε πως «η Τουρκία προστατεύει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο και ασκεί τα νόμιμα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Η σύνοδος της ΕΕ

Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης και αναμένεται να συμφωνήσουν στο να χρησιμοποιήσουν τον κοινό τους προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-27 για να βοηθήσουν να τονωθεί η ανάπτυξη. Αναμένεται, επίσης, να εγκρίνουν μέτρα άμεσης βοήθειας ύψους 500 δισ. ευρώ που θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιούνιο.

Χαμηλά, ωστόσο, βρίσκεται ο πήχης των προσδοκιών για επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το πώς ακριβώς θα χρηματοδοτήσουν την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς συνεχίζουν να υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες στους κόλπους της Ένωσης.

Πλούσιες, δημοσιονομικά συντηρητικές χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ολλανδία έχουν απορρίψει τα αιτήματα από τις νότιες χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ που αντιμετωπίζουν δυσκολίες - με επικεφαλής την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία- να εκδοθούν κοινά «κορωνο-ομόλογα» για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αντ’ αυτού προτείνει έναν συμβιβασμό που προβλέπει ότι η Κομισιόν θα διοχετεύσει έως 1,5 τρισ. ευρώ στην οικονομία αντλώντας κεφάλαια με ενέχυρο τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ