ΚΟΣΜΟΣ

Ο κορωνοϊός εμπόδιο στο όνειρο Δανού να γυρίσει όλο τον κόσμο - Εγκλωβίστηκε 9 ταξίδια πριν το στόχο

Ο κορωνοϊός εμπόδιο στο όνειρο Δανού να γυρίσει όλο τον κόσμο - Εγκλωβίστηκε 9 ταξίδια πριν το στόχο
Facebook/Once Upon A Saga

Torbjørn "Thor" Pedersen έχει βάλει σαν στόχο ζωής να γυρίσει όλο τον κόσμο χωρίς να χρειαστεί να μπει σε αεροπλάνο. Μετά από έξι χρόνια ταξιδιών και ξοδεύοντας 20 δολάρια κάθε μέρα, είναι μόλις 9 χώρες μακριά από το να εκπληρώσει τον σκοπό του.

 

Υπάρχει, όμως, ένα μικρό πρόβλημα: είναι κολλημένος στο Χονγκ Κονγκ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο 41χρονος ήταν στο λιμάνι περιμένοντας το πλοίο του να σαλπάρει για τον επόμενο προορισμό του, το αρχιπέλαγος του Παλάου, όταν ο ίος μπήκε εμπόδιο στα σχέδιά του. Ο Δανός, μέλος του Ερυθρού Σταυρού, είναι, όμως, έτοιμος να εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο την διαμονή του στο Χονγκ Κονγκ.

Έχει ανακαλύψει πολλά από τα μυστικά μονοπάτια πεζοπορίας της χώρας, βοηθάει στον τοπικό Ερυθρό Σταυρό και κάνει αναρτήσεις στο προσωπικό blog του για τις νέες του περιπέτειες.

Φοράει συνεχώς ένα ζευγάρι μαύρα αθλητικά κι έχει ένα μούσι μέχρι το στήθος, είναι φανερό πως θέλει να συνεχίσει να κινείται, γράφει το CNNi, που τον συνάντησε και συνομίλησαν.

«Κάθε μέρα που παραμένω στο Χονγκ Κονγκ είναι ένα εμπόδιο. Έχω σκεφτεί να τα παρατήσω και να γυρίσω στο σπίτι αλλά από την άλλη θέλω και να εκπληρώσω το σκοπό μου», λέει ο τολμηρός Pedersen στο αμερικάνικο δίκτυο.

Ταξίδια από την... κούνια

Ο ίδιος μεγάλωσε πάντα με το ένα πόδι στην Δανία και το άλλο σε κάποια άλλη χώρα του κόσμου. Έτσι ήταν μεγαλωμένος από τους γονείς του, οι οποίοι ταξίδευαν συνεχώς.

Η δουλειά του πατέρα του τον ανάγκαζε να ταξιδεύει συνεχώς στο Τορόντο, στο Βανκούβερ και στο Νιού Τζέρσι. Το καλοκαίρι επισκεπτόταν την μητέρα του στη Φινλανδία.

«Η μητέρα μου είναι ταξιδιωτικός πράκτορας και γνωρίζει πολλές γλώσσες, εκείνη μου κόλλησε το μικρόβιο με τα ταξίδια. Όσον αφορά στην οργάνωση και το ότι πρέπει να ξυπνάω πολύ πρωί κάθε μέρα, αυτό το πήρα από τον πατέρα μου».

Ο Pedersen υπηρέτησε στον στρατό και ειδικότερα στην Danish Royal Life Guard. Για 12 χρόνια εργάστηκε σαν λογιστής σε πλοία. Ταξίδεψε από την Λιβύη μέχρι το Μπαγκλαντές και από το Καζακστάν μέχρι τη Φλόριντα.

Η ιδέα του να ταξιδέψει τον κόσμο χωρίς να πάρει ούτε μία πτήση του ήρθε από ένα άρθρο που του έστειλε πριν από έξι χρόνια ο πατέρας του.

«Ξαφνικά συνειδητοποίησα πως είναι εφικτό να επισκεφτείς όλες τις χώρες του κόσμου χωρίς να πετάξεις».

https://www.instagram.com/p/B-_gwdtA_bK

6 χρόνια μακριά από το σπίτι

Μετά από 10 μήνες προσεκτικού σχεδιασμού ο Pedersen έφυγε από το σπίτι του στη Δανία στις 10 Οκτώβριου του 2013. Πρώτα πήγε στην Ευρώπη, μετά στην Αμερική, στην Αφρική και στη συνέχεια στην Ασία. Τώρα του έμεναν μόνο κάποια νησιά στο Ειρηνικό.

«Αν δεν είσαι προσεχτικός ένα τέτοιο ταξίδι μπορεί να σου πάρει και 20 χρόνια», διαπιστώνει ο Δανός.

Ο βασικός κανόνας είναι: όχι αεροπλάνα. Μπορεί να πάρει τρένα, ταξί, πλοία, άλογα, άμαξες ή οτιδήποτε άλλο αλλά όχι πετούμενα. Βασίζεται πολύ στα εμπορικά πλοία για τις μεταφορές του.

Τα δύσκολα ταξίδια

Είναι κάποιες χώρες, όμως, όπου το ταξίδι δεν είναι εύκολη υπόθεση: Υεμένη, Ιράκ, Συρία, Σαουδική Αραβία, Ιράν, Ναουρού και Αγκόλα.

Χρειάστηκαν τρεις εβδομάδες για να μπορέσει να πάρει μία βίζα για το Ιράν και τρεις ολόκληροι μήνες για να μπει στην Συρία.

«Αν παγιδευτείς στις χώρες γύρω από τη Συρία δεν είναι εύκολο να βρεις τον δρόμο σου, θέλει πολύ καλό σχεδιασμό».

Στη Γκαμπόν, κοντά στο Καμερούν, παραλίγο έλειψε να χάσει τη ζωή του. Μεθυσμένοι στρατιώτες τον σταμάτησαν και τον κράτησαν υπό την απειλή του όπλου για μία ώρα, ουρλιάζοντας μέσα στο πρόσωπο του.

«Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν αυτό που θέλω να κάνω, με θεωρούν σαν απειλή».

https://www.instagram.com/p/B7sMtGnoYzO

To τέλος της διαδρομής

O Pedersen έχει κάνει σύνολο 300.000 χιλιόμετρα κι έχει γυρίσει την Γη επτά φορές μέσα σε έξι χρόνια.

Η αρραβωνιαστικιά του τον έχει επισκεφτεί 21 φορές σε όποια χώρα κι αν βρίσκεται εκείνη τη στιγμή.

«Τώρα έχω να την δω επτά μήνες» λέει ο ίδιος.

«Ήταν να παντρευτούμε στη Νέα Ζηλανδία, αλλά ο κορωνοϊός πάγωσε τα πάντα».

Έχει επισκεφτεί 194 χώρες και του μένουν μόνο άλλες 9 για να εκπληρώσει τον σκοπό του: Παλάου, Βανουάτου, Τόνγκα, Σαμόα, Τουβαλού, Νέα Ζηλανδία, Αυστραλία, Σρι Λάνκα, και τις Μαλδίβες.

This man is just 9 countries away from visiting every nation in the world without flying. But he's stuck in Hong Kong due to Covid-19, by Kate Springer, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ