ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Και δεύτερο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού εστία μόλυνσης

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Και δεύτερο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού εστία μόλυνσης
(Mass Communication Specialist 3rd Class Nicholas V. Huynh/U.S. Navy via AP)

Μία εστία κορωνοϊού έχει εκδηλωθεί σε ένα αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ αφού εντοπίστηκαν 18 θετικά κρούσματα, δήλωσε αξιωματούχος του Ναυτικού στο CNNi.

Πρόκειται για το USS Kidd, που εκτελεί επιχείρηση κατά των ναρκωτικών, και είναι το δεύτερο πλοίο στο οποίο εμφανίστηκε ο ιός, μετά το αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt.

Το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον ένας ναύτης από το πλήρωμα των 330 ατόμων, βρέθηκε θετικός στον ιό και διακομίστηκε σε νοσοκομείο μόλις εμφάνισε συμπτώματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αμερικανικού Ναυτικού, ο ναύτης νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση σε νοσοκομείο στο Σαν Αντόνιο στο Τέξας.

Στη συνέχεια εντοπίστηκαν και άλλοι ναύτες θετικοί στον κορωνοϊό, ενώ στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται και αναμένεται να υπάρξουν περισσότερα κρούσματα.

«Ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο λιμάνι, όπου θα καταβάλουν προσπάθειες για τον καθαρισμό του πλοίου. Θα απομακρύνουν ένα μέρος του πληρώματος από το πλοίο και θα επικεντρωθούν στο να διασφαλίσουν την υγεία όλων ώστε το πλοίο να επιστρέψει στη θάλασσα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν.

Μια οκταμελής ιατρική ομάδα του Ναυτικού μετέβη στο πλοίο όπου κάνει ιχνηλάτηση των επαφών και απομονώνει άτομα που ενδέχεται να έχουν εκτεθεί, σύμφωνα με τον Χόφμαν.

Την ίδια ώρα, τα κρούσματα στο αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt συνεχίζουν να αυξάνονται.

Το Ναυτικό δήλωσε την Πέμπτη ότι 840 ναυτικοί από το πλοίο έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό, με το 100% του πληρώματος να έχει εξεταστεί. Τέσσερις ναυτικοί υποβάλλονται σε θεραπεία για συμπτώματα κορωνοϊού στο Αμερικανικό Ναυτικό Νοσοκομείο Γκουάμ.

Περισσότερα από 4.000 μέλη του πληρώματος μεταφέρθηκαν στην ξηρά στο Γκουάμ.

Ο χειρισμός της επιδημίας στο αεροπλανοφόρο, που οδήγησε στην απόλυση του διοικητή του πλοίου, του καπετάνιου Brett Crozier και την παραίτηση του αναπληρωτή γραμματέα του Ναυτικού, αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας του Ναυτικού, τα αποτελέσματα του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα από τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Έσπερ.

Σύμφωνα με τον Χόφμαν, ο Έσπερ είναι ανοιχτόμυαλος ως προς αυτό και γενικά τείνει να υποστηρίζει την ηγεσία του ναυτικού και τις αποφάσεις τους.

Την Τετάρτη ένας ανώτερος αξιωματούχος του Ναυτικού είπε στο CNNi ότι υπήρχαν κρούσματα κορωνοϊού σε 26 πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, και ότι άλλα 14 έχουν πληγεί από τον ιό, αλλά τα μέλη του πληρώματος που επηρεάστηκαν έχουν ανακάμψει.

Second US Navy warship hit by major coronavirus outbreak, by Ryan Browne and Michael Conte, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ