ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ-Τραμπ: Δεν πιστεύω τις δημοσκοπήσεις που με δείχνουν πίσω από τον Μπάιντεν

Εκλογές ΗΠΑ-Τραμπ: Δεν πιστεύω τις δημοσκοπήσεις που με δείχνουν πίσω από τον Μπάιντεν
AP Photo/Alex Brandon

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, δήλωσε ότι δεν πιστεύει τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο Τζο Μπάιντεν, ο πιθανότερός του αντίπαλος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, προηγείται.

«Δεν πιστεύω τις δημοσκοπήσεις», τόνισε ο Τραμπ. «Πιστεύω ότι οι πολίτες αυτής της χώρας είναι έξυπνοι και δεν πιστεύω ότι θα εκλέξουν έναν άνδρα που είναι ανίκανος».

Ο Αμερικανός πρόεδρος επικρίνει συχνά τις επιδόσεις του Μπάιντεν ως γερουσιαστή και ως αντιπρόεδρο των κυβερνήσεων του Μπαράκ Ομπάμα.

«Και δεν εννοώ ότι είναι ανίκανος εξαιτίας κάποιας ασθένειας από την οποία πάσχει τώρα. Εννοώ ότι είναι ανίκανος εδώ και 30 χρόνια. Όλα όσα έκανε ήταν κακά. Η εξωτερική πολιτική του ήταν μια καταστροφή», συνέχισε.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε αυτή την εβδομάδα από το Reuters/Ipsos έδειξε ότι το 44% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων θα στηρίξει τον Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ενώ το 40% υποστηρίζει τον Τραμπ. Εξάλλου, άλλη πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos σε τρεις κρίσιμες πολιτείες –το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν και την Πενσιλβάνια-- δείχνει τον Μπάιντεν να κερδίζει με ποσοστό 45% τον Τραμπ, ο οποίος συγκεντρώνει το 39% στην πρόθεση ψήφου. Οι νίκες του σε αυτές τις πολιτείες έφεραν τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο το 2016.

«Δημοψήφισμα για πολλά πράγματα»

Εξάλλου, ο Τραμπ επεσήμανε στη συνέντευξή του στο Reuters ότι δε θεωρεί τις εκλογές τεστ για τον τρόπο που χειρίστηκε την επιδημία του κορωνοϊού. «Όχι, δεν το πιστεύω. Πιστεύω ότι θα είναι δημοψήφισμα για όλα τα πράγματα που κάναμε και σίγουρα αυτό θα είναι μέρος τους, όμως κάναμε καταπληκτική δουλειά», τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε αν θα δεχθεί να κάνει ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν το φθινόπωρο, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Φυσικά».

Στο μεταξύ ο Τραμπ προσπάθησε για μία ακόμη φορά να σπείρει διχόνοια στο Δημοκραιτκό Κόμμα σχετικά με την υποψηφιότητα του Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος αιφνιδιαστικά νωρίτερα τον Απρίλιο αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση του χρίσματος του κόμματος και ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπονόησε ότι αν η επίσης προοδευτική υποψήφια για το χρίσμα, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, είχε αποσυρθεί νωρίτερα από την μάχη, ο Σάντερς θα είχε επικρατήσει. «Πιστεύω ότι αυτές οι ψήφοι εκλάπησαν από τον Μπέρνι Σάντερς και πιστεύω ότι θα κερδίσω πολλούς ψηφοφόρους του», εκτίμησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ