ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γαλλία: Αυξήθηκαν οι νεκροί αλλά μειώθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

Κορωνοϊός - Γαλλία: Αυξήθηκαν οι νεκροί αλλά μειώθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
AP Photo/Thibault Camus

Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από τον νέο κορωνοϊό στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 218 με το σύνολο να ανέρχεται σε 24.594, ενώ ο αριθμός των νοσηλειών για τη νόσο Covid-19 στα νοσοκομεία και τις μονάδες εντατικής θεραπείας συνεχίζει να καταγράφει πτώση, έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε 0,9%, σε σύγκριση με την Πέμπτη, ένα χαμηλότερο ποσοστό αύξησης σε σύγκριση με πριν από 24 ώρες.

Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται με Covid-19 μειώθηκε περαιτέρω και βρίσκεται στους 25.887 από 26.283 την Πέμπτη και ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ έπεσε στους 3.878 από 4.019.

Και τα δύο στοιχεία καταγράφουν πτωτικές τάσεις εδώ και δύο εβδομάδες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι η άρση του εθνικού lockdown στις 11 Μαΐου θα είναι μόνο ένα πρώτο βήμα στις προσπάθειες της χώρας να ξεπεράσει την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Η 11η Μαΐου δεν θα σηματοδοτήσει το πέρασμα στην κανονικότητα. Θα υπάρξουν πολλές φάσεις και η 11η Μαΐου θα είναι μια από αυτές», είπε ο Μακρόν σε ομιλία του με αφορμή την Πρωτομαγιά.

Για τον υπουργό Οικονομίας, Μπρουνό Λεμέρ, «χρειάζεται όσο το δυνατόν περισσότεροι Γάλλοι να αρχίσουν και πάλι να εργάζονται», καθώς η ανεργία απογειώθηκε, καταγράφοντας ιστορική αύξηση τον Μάρτιο (+7,1%).

Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου Force ouvrière, Ιβ Βεριέ, ζήτησε να παραταθεί η ενίσχυση των εργαζομένων οι συμβάσεις εργασίας των οποίων αίρονται, που η κυβέρνηση σκοπεύει να τερματίσει τον Ιούνιο.

Το πλήγμα που προκαλεί η πανδημία στην οικονομία επιβεβαιώνεται κάθε μέρα. Μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του lockdown, τον Μάρτιο, καταγράφηκε συρρίκνωση 5,8% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ