ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός στην Κίνα: Ένα «εισαγόμενο» κρούσμα μόλυνσης - Κανένας νέος θάνατος

Κορωνοϊός στην Κίνα: Ένα «εισαγόμενο» κρούσμα μόλυνσης - Κανένας νέος θάνατος
AP Photo

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης, ότι ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας κατέγραψε ένα νέο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, από τρία την προηγουμένη, το οποίο ήταν εισαγόμενο, κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν εντοπίζονται άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσβληθεί μεταξύ των ταξιδιωτών που φθάνουν από το εξωτερικό.

Με τον εντοπισμό του ασθενούς στη Σαγκάη, τα κρούσματα του είδους έφθασαν τα 1.676, ενώ το σύνολο των ανθρώπων οι οποίοι έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 ανήλθε ως χθες σε 82.881.

Δεν αναφέρθηκε κανένας νέος θάνατος ασθενούς εξαιτίας του COVID-19.

Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κορωνοϊός παρέμεινε αμετάβλητος, στους 4.633 νεκρούς, επισήμως.

Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας ενημέρωσε ακόμη ότι εντοπίστηκαν 15 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων, δύο περισσότερες από την προηγουμένη.

Αμερικανική έκθεση: Η Κίνα ηθελημένα προσπάθησε να αποκρύψει τη σοβαρότητα του κορωνοϊού

Η κινεζική κυβέρνηση απέκρυψε σκόπιμα τη σοβαρότητα του κορωνοϊού από τη διεθνή κοινότητα, ενώ συσσώρευε εισαγωγές και μείωσε τις εξαγωγές, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

«Η Κίνα πιθανότατα έκοψε τις εξαγωγές της σε ιατρικές προμήθειες πριν την ενημέρωσή της προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με τον μεταδιδόμενο ιό», αναφέρει η έκθεση σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το CNNi, η οποία πρόκειται για διοικητικό υπάλληλο με γνώση της έκθεσης.

Η έκθεση, για την οποία μετέδωσε πρώτα το αμερικανικό δίκτυο ABC, έχει στη διάθεσή της δεδομένα από τις εξαγωγές και τις εισαγωγές που πραγματοποίησε η Κίνα από την αρχή της χρονιάς.

«Είναι σωστά τα στοιχεία σας», σχολίασε στο ABC ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ερωτηθείς αν η Κίνα επίτηδες αποθεματοποίησε ιατρικές προμήθειες στις αρχές Ιανουαρίου τη στιγμή που απέκρυπτε τη σοβαρότητα του ιού. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να εξασφαλίσει ότι ο κόσμος δεν θα μάθαινε εγκαίρως τι συνέβαινε».

Οι δηλώσεις Πομπέο έρχονται τη στιγμή που η διοίκηση Τραμπ σχεδιάσει την επιβολή μακροπρόθεσμων κυρώσεων προς την Κίνα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία και την αδυναμία της να συγκρατήσει τον ιό εντός των συνόρων της.
Οι επικρίσεις της κυβέρνησης Τραμπ προς την κινεζική αντιμετώπιση της κρίσης κλιμακώνονται τον τελευταίο διάστημα, καθώς η κριτική εντός των ΗΠΑ ότι ο Πρόεδρος και το επιτελείο του προσπάθησαν αρχικά να υποβαθμίσουν το πρόβλημα εντείνεται επίσης.

Σύμφωνα με την πηγή του CNNi, η έκθεση του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας δείχνει ότι «στις επικοινωνίες της, η Κίνας ηθελημένα απέκρυπτε την εμπορική της δραστηριότητα, αρνούμενη δημοσίως ότι είχε επιβάλει απαγόρευση εξαγωγών στις μάσκες και σε άλλες ιατρικές προμήθειες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ