ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Νέα Ζηλανδία: Κανένα νέο κρούσμα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα

Κορωνοϊός - Νέα Ζηλανδία: Κανένα νέο κρούσμα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα
AP Photo/Mark Baker

Με αισιοδοξία ατενίζει τη νέα εποχή η Νέα Ζηλανδία, η οποία κερδίζει τη μία μάχη μετά την άλλη στο μέτωπο του κορωνοϊού

Οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας δεν κατέγραψαν κανένα νέο κρούσμα μόλυνσης το προηγούμενο εικοσιτετράωρο για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν σήμερα, διευκρινίζοντας ότι η έκβαση των συνομιλιών της κυβέρνησής της με αυτή την Αυστραλία για την επανέναρξη των ταξιδιών μεταξύ των δύο χωρών θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας.

Οι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής συζητούν το άνοιγμα των συνόρων τους, καθώς θεωρούν ότι κατάφεραν να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Νέα Ζηλανδία, καταμετρώντας 20 θανάτους επί συνόλου 1.137 κρουσμάτων μόλυνσης, θεωρείται ως μία από τις χώρες που αντιμετώπισαν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο την κρίση του κορωνοϊού, λαμβάνοντας από την αρχή αυστηρά μέτρα αναφορικά με τις μαζικές συγκεντρώσεις και τις μετακινήσεις των πολιτών.

Σχολεία, επιχειρήσεις και μη απαραίτητα καταστήματα και υπηρεσίες παρέμειναν κλειστά επί εβδομάδες στο πλαίσιο των προσπαθειών περιορισμού της εξάπλωσης της επιδημίας Covid-19, με αποτέλεσμα η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα να έχει περιέλθει σε τέλμα.

Γι' αυτό και η κυβέρνηση προβλέπει μεγάλη αύξηση της ανεργίας λόγω του περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

«Αναγνωρίζουμε τους Νεοζηλανδούς που βασίζονται σε επιδόματα, που βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται και που χάνουν τις δουλειές τους εξαιτίας της πανδημίας», είχε τονίσει στις αρχές Απριλίου η πρωθυπουργός Άρντερν, ενώ ανακοίνωνε ότι η ίδια και τα μέλη της κυβέρνησής της αποφάσισαν να μειώσουν τους μισθούς τους κατά 20% για τους επόμενους έξι μήνες, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συμπολίτες τους που αντιμετωπίζουν τις οικονομικές επιπτώσεις της επιδημίας του κορωνοϊού.

Η ίδια πρόσθεσε ότι και οι πλέον υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της χώρας θα δουν μειώσεις στους μισθούς τους, όμως αυτό δεν θα αφορά την πλειονότητα των δημόσιων υπαλλήλων.

«Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι είναι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, όπως νοσηλευτές, αστυνομικοί, επαγγελματίες υγείας», εξήγησε η Άρντερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ