ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιταλία: Εντυπωσιακή μείωση του δείκτη μετάδοσης του ιού στη Λομβαρδία

Κορωνοϊός - Ιταλία: Εντυπωσιακή μείωση του δείκτη μετάδοσης του ιού στη Λομβαρδία
AP Photo

Ο δείκτης μετάδοσης του κορωνοϊού στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, έχει μειωθεί εντυπωσιακά. Όπως ανακοίνωσαν οι ιταλικές αρχές, έχει περιοριστεί στο 0.75%, ενώ ο μέσος όρος του ανάλογου ποσοστού, σε εθνικό επίπεδο, είναι 0,80%.

«Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνουμε κάτω από την μονάδα και αυτό θα εξαρτηθεί από όλους μας, από την συμπεριφορά όλων των συμπολιτών μας», δήλωσε ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα.

Παράλληλα χθες, Δευτέρα, στην πόλη Κρεμόνα -στην περιφέρεια της Λομβαρδίας- για πρώτη φορά τις τελευταίες 73 ημέρες δεν καταγράφηκαν νεκροί από την Covid-19.

Την ίδια ώρα, επιτροπή ειδημόνων του υπουργείου Μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Κόντε, αποφάνθηκε σήμερα ότι για να μπορέσουν να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις ασφαλείας, με μόνιμη χρήση προστατευτικής μάσκας, θα ήταν χρήσιμη μια προσωρινή μείωση του ωραρίου των Ιταλών εργαζομένων.

Ο Ιταλός υφυπουργός Eσωτερικών, Ματέο Μάουρι, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ζήτησε από τους Iταλούς να συνεχίσουν να δείχνουν πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης.

Εξήγησε ότι όσοι πολίτες έχουν δεσμό με άτομο το οποίο ζει μακριά, σε διαφορετική περιφέρεια, θα πρέπει να περιμένουν ακόμη κάποιες εβδομάδες, πριν μπορέσουν να ξανασμίξουν μαζί του.

«Οι κανόνες πρέπει να είναι σαφείς, καλύτερα να μην κάνουμε εξαιρέσεις», πρόσθεσε ο Μάουρι.

Το λάθος που κόστισε ζωές

Η έγκαιρη και αποφασιστική κυβερνητική παρέμβαση αποτέλεσε -και θα αποτελέσει ξανά στο μέλλον εάν χρειαστεί- τον παράγοντα-κλειδί για τη συγκράτηση της νόσου Covid-19. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μία νέα κινεζική επιστημονική μελέτη, η οποία συνέκρινε την πορεία της επιδημίας στην κινεζική επαρχία Χουνάν και στην Ιταλία.

Αν και η Χουνάν και η Ιταλία έχουν περίπου ίδιο πληθυσμό (60-70 εκατομμυρίων), η εξέλιξη της επιδημίας διέφερε δραματικά στις δύο περιοχές, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και θανάτων, με την Ιταλία να σηκώνει ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γουανγκπίνγκ Τζία του Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου του Πεκίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Frontiers in Medicine», χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό επιδημιολογικό μοντέλο (eSIR) για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις των σταδιακών προληπτικών μέτρων που οι δημόσιες Αρχές πήραν, αντίστοιχα, στην Κίνα και στην Ιταλία.

Ένα από τα βασικά συμπεράσματα είναι ότι η Ιταλία άργησε να πάρει τα αναγκαία μέτρα και μετά το «πλήρωσε», κάτι που απέφυγε η κινεζική επαρχία, η οποία είχε πιο γρήγορα αντανακλαστικά.

Το κινεζικό μοντέλο εκτιμά, εξάλλου, ότι είναι πρόωρη η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων της Ιταλίας από τις 4 Μαΐου, καθώς αυξάνει την πιθανότητα ενός δεύτερου επιδημικού κύματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ