ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία προσφεύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία

Η Ρωσία προσφεύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία
Reuters

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συζητήσει σήμερα την εμπλοκή της Τουρκίας με σφυροκόπημα εναντίον στόχων στη Συρία, μετά από σχετικό αίτημα της Ρωσίας, η οποία έχει εκφράσει ανησυχίες μετά τις στρατιωτικές επιθέσεις της Τουρκίας κατά των Κούρδων μαχητών, που στηρίζονται από τη Ρωσία.

Η Τουρκία πραγματοποιεί επιθέσεις κατά θέσεων του κουρδικού YPG, για τρίτη συνεχή ημέρα , με στόχο την αποτροπή τους από την κατάληψη της Αζάζ, που βρίσκεται 8 χλμ. από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας. Η Άγκυρα φοβάται ότι το YPG, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, επιχειρεί να εξασφαλίσει τον έλεγχο μιας περιμέτρου 100 χλμ. από τα συριακά σύνορα που ακόμη δεν έχει υπό τον έλεγχό του.

«Η ρωσική αντιπροσωπεία έχει εκφράσει την βαθιά της ανησυχία από την χρήση βίας της Τουρκίας σε συριακά εδάφη,» αναφέρει Ρώσος διπλωμάτης σε e-mail του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αιτούμενος συνάντηση για το θέμα, γνώση του οποίου έλαβε το Ρόιτερς.

Ένας ανώτατος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να ενημερώσει το συμβούλιο για την κατάσταση στη Συρία σήμερα. Η κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά τη συζήτηση για την ανθρωπιστική κρίση της Υεμένης.

Το αδιέξοδο για την Συρία έχει αυξήσει τον κίνδυνο μιας απευθείας σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και της Τουρκίας, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί σημαντικά μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού από την Τουρκία, τον περασμένο Νοέμβριο, στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Ο εμφύλιος πόλεμος της Συρίας, που πήρε νέα τροπή με την ρωσική επέμβαση, τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει ενταθεί από την ημέρα που τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν την ανάγκη για την προώθηση ειρηνευτικών συνομιλιών. Οι συνομιλίες κατέρρευσαν νωρίτερα αυτό το μήνα, στην Γενεύη, πριν ακόμη ξεκινήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ