ΚΟΣΜΟΣ

Ημέρα της Ευρώπης - Γκουτέρες: Είμαστε η έμπνευση του τι μπορεί να συμβεί όταν τα έθνη ενώνονται

Ημέρα της Ευρώπης - Γκουτέρες: Είμαστε η έμπνευση του τι μπορεί να συμβεί όταν τα έθνη ενώνονται
Michael Kappeler/Pool via AP

«Σήμερα, άνθρωποι στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο προσβλέπουν για άλλη μία φορά σε μια δυνατή και δεσμευμένη Ευρωπαϊκή Ένωση που εργάζεται με τους εταίρους της για να σώσει ζωές και να ηγηθεί της παγκόσμιας ανάκαμψης», τονίζει σε μήνυμά του για την Ημέρα της Ευρώπης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Απευθυνόμενους στους Ευρωπαίους, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρει: «Είστε η έμπνευση του τι είναι δυνατόν όταν τα έθνη ενώνονται για έναν κοινό σκοπό», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Ειδικότερα, επισημαίνει πως «η ευρωπαϊκή ενότητα έχει φέρει ειρήνη, ευημερία και ένα καλύτερο αύριο για εκατομμύρια ανθρώπους σε αρκετές γενεές», επισημαίνει και μιλώντας για τη σημασία της Ημέρας της Ευρώπης, ο κ. Γκουτέρες τονίζει πως «μας θυμίζει τα ιδανικά της διασυνοριακής συνεργασίας και της αλληλεγγύης πάνω στην οποία οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επίσης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ εκφράζει «σε αυτή την εποχή που ο κόσμος αντιμετωπίζει μία άνευ προηγουμένου κρίση», την ειλικρινή αλληλεγγύη των Ηνωμένων Εθνών στον αγώνα της ΕΕ κατά της πανδημίας του κορωνοϊού και των καταστροφικών οικονομικών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών συνεπειών της.

Παράλληλα, παρατηρεί πως αυτή η χρονιά σηματοδοτεί επίσης την 75η επέτειο των Ηνωμένων Εθνών και διαμηνύει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει για άλλη μία φορά να ανταποκριθεί στην πρόκληση ενωμένη επιδιώκοντας έναν καλύτερο κόσμο.

Στο τέλος του μηνύματος του, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών εκφράζει τις ευχαριστίες του για την «υποδειγματική συνεργασία» μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τονίζει: «Ξέρω ότι μπορούμε να βασιζόμαστε σε εσάς για να συνεχίσουμε να προασπιζόμαστε τις οικουμενικές αξίες της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να αντιμετωπίζουμε σθεναρά την κλιματική αλλαγή και να εργαζόμαστε για έναν χωρίς αποκλεισμούς και πιο βιώσιμο κόσμο για όλους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ