ΚΟΣΜΟΣ

Ξεπέρασαν τα τέσσερα εκατομμύρια τα κρούσματα κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο

Ξεπέρασαν τα τέσσερα εκατομμύρια τα κρούσματα κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο
(AP Photo/Richard Vogel)

Πάνω από 4 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κορωνοϊού έχουν ανακοινωθεί επισήμως σε όλο τον κόσμο, με τα περισσότερα από τα 3/4 να καταγράφονται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

Μέχρι τις 00:45 ώρα Ελλάδας είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 4.001.437 επιβεβαιωμένα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 277.127 θανάτων.

Στην Ευρώπη, τα κρούσματα ανέρχονται σε 1.708.648 και οι θάνατοι σε 155.074, ενώ στις ΗΠΑ καταγράφονται 1.305.544 κρούσματα και 78.320 θάνατοι.

Ωστόσο, ο αριθμός αυτός των διαγνωσμένων μολύνσεων αντανακλά μόνο ένα κλάσμα του πραγματικού αριθμού λοιμώξεων, με μεγάλο αριθμό χωρών να εξετάζουν μόνο τα κρούσματα που απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη.

Τρία σενάρια για το πώς θα εξελιχθεί

Τα τρία πιθανότερα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού παρουσιάζουν Αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, θεωρούν πολύ πιθανό ότι η πανδημία Covid-19 θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια.

Οι ερευνητές του Κέντρου Έρευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νόσων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα βάσισαν τις προβλέψεις τους στην εμπειρία οκτώ προηγούμενων πανδημιών γρίπης φθάνοντας έως τον 18ο αιώνα, καθώς και σε στοιχεία από την τρέχουσα πανδημία.

Αν και η Covid-19 δεν προκαλείται από ιό γρίπης αλλά κορωνοϊό, και οι δύο τύποι ιών πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα και έχουν ομοιότητες, όπως η εξάπλωση από ασυμπτωματικούς φορείς (στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού σε βαθμό μεγαλύτερο από ό,τι οι ιοί της γρίπης).

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, με δεδομένη την εύκολη εξάπλωση του SARS-CoV-2, περίπου το 60% έως 70% του πληθυσμού σε κάθε χώρα θα πρέπει να αποκτήσει ανοσία για να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία («της αγέλης») και έτσι να μπει ένα «στοπ» στην πανδημία, κάτι που θα πάρει χρόνο.

Τα σενάρια

Τα τρία πιθανά σενάρια για το μέλλον είναι τα εξής:

Σενάριο 1 (το «άσχημο»): Το τωρινό πρώτο κύμα της Covid-19 ακολουθείται από μια σειρά μικρότερων κυμάτων («κορυφών και κοιλάδων») στη διάρκεια ενάμισι έως δύο ετών, τα οποία βαθμιαία εξασθενούν εντός του 2021.

Σενάριο 2 (το «κακό»): Το πρώτο κύμα της φετινής άνοιξης ακολουθείται από ένα δεύτερο ακόμη μεγαλύτερο κύμα κρουσμάτων φέτος το φθινόπωρο ή το χειμώνα, όπως συνέβη με την πανδημία της «ισπανικής γρίπης» το 1918. Στη συνέχεια θα υπάρξουν ένα ή περισσότερα μικρότερα κύματα μέσα στο 2021.

Σενάριο 3 (το «καλό»): Το τωρινό πρώτο κύμα δεν ακολουθείται από κάποιο άλλο κύμα ή μια διαδοχή κυμάτων, αλλά από ένα «αργό σβήσιμο» της μετάδοσης της Covid-19 χωρίς μεγάλα «σκαμπανεβάσματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ