ΚΟΣΜΟΣ

Τραγική μέρα στο Αφγανιστάν: Διπλή φονική επίθεση σε μαιευτήριο και κηδεία

Τραγική μέρα στο Αφγανιστάν: Διπλή φονική επίθεση σε μαιευτήριο και κηδεία
AP Photo/Rahmat Gul

Δεκατρείς άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο νεογέννητα, σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν σήμερα στην Καμπούλ, όταν ένοπλοι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον μαιευτικής κλινικής της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν.

«Σήμερα, οι τρομοκράτες σκότωσαν 13 αθώους ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο μωρά, κατά την επίθεση στο νοσοκομείο. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται μητέρες και νοσηλεύτριες», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Περί τους εκατό άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο αλλοδαποί, δέχθηκαν τη βοήθεια των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας κατά την διάρκεια της επίθεσης που διήρκεσε πολλές ώρες.

Ενοπλοι επέδραμαν το πρωί στο νοσοκομείο στην συνοικία Νταστ-ε-Μπάρχι της αφγανικής πρωτεύουσας..

«Το νοσοκομείο ήταν γεμάτο ασθενείς και γιατρούς. Επικράτησε ο απόλυτος πανικός στο εσωτερικό», δήλωσε μετά την έναρξη της επίθεσης παιδίατρος που κατόρθωσε να διαφύγει.

Ειδικές δυνάμεις του αφγανικού στρατού επενέβησαν στον τόπο της επίθεσης και οι συγκρούσεις συνεχίζονταν επί πολλές ώρες.

Αφγανοί στρατιώτες απομάκρυναν νεογνά και μητέρες από τον χώρο του νοσοκομείου, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Η επίθεση σημειώθηκε μία ημέρα μετά τις διαδοχικές εκρήξεις τεσσάρων ναρκών στον βόρειο τομέα της Καμπούλ, που προκάλεσαν τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων, ανάμεσά τους και ενός παιδιού.

Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία παρακολούθησης των εξτρεμιστικών οργανώσεων SITE, την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Επίθεση αυτοκτονίας σε κηδεία

Παράλληλα, βομβιστής αυτοκτονίας στο ανατολικό Αφγανιστάν σκότωσε και τραυμάτισε τουλάχιστον 50 ανθρώπους σήμερα σε επίθεση που εξαπέλυσε στη διάρκεια της κηδείας ενός διοικητή της αστυνομίας στην οποία παρίσταντο κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ένα μέλος του κοινοβουλίου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν την ευθύνη για την επίθεση που σημειώθηκε στην πόλη Κέουα της επαρχίας Νανγκαρχάρ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με το Πακιστάν.

Είναι γνωστό ότι μέλη του Ισλαμικού Κράτους δρουν στην περιοχή.

Ο Σοχράμπ Καντέρι, μέλος του περιφερειακού συμβουλίου της Νανγκαρχάρ, δήλωσε ότι τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Ο Χάζρατ Άλι, βουλευτής, επέζησε.

Τον απολογισμό επιβεβαίωσε και ο Αταουλάχ Χογκαγιάνι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας.

Το ΙΚ έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του στο ανατολικό Αφγανιστάν περίπου το 2014 και μάχεται εναντίον των Ταλιμπάν αλλά και των κυβερνητικών δυνάμεων.

Το αφγανικό παρακλάδι του ΙΚ στο Αφγανιστάν, γνωστό και ως Ισλαμικό Κράτος Χορασάν από το παλιό όνομα της περιοχής στην οποία περιλαμβάνεται και το Αφγανιστάν, έχει εξαπολύσει μερικές από τις πιο αιματηρές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ