ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Παραμένει άνω του 100 ο ημερήσιος αριθμός θανάτων στη Γερμανία

Κορωνοϊός: Παραμένει άνω του 100 ο ημερήσιος αριθμός θανάτων στη Γερμανία
AP Photo

Ο απολογισμός των θυμάτων της COVID-19 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 101 τις προηγούμενες 24 ώρες σε 7.824 νεκρούς, ενώ στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 προστέθηκαν ακόμη 913 με το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον σε 173.152, δείχνουν σήμερα τα δεδομένα που συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση σε σύγκριση με αυτόν της προηγουμένης (89), ενώ ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό κατέγραψε ελαφριά μείωση σε σχέση με αυτόν που καταγραφόταν μία ημέρα νωρίτερα (933).

Τα ταξίδια

Νωρίτερα από ό,τι για άλλους ταξιδιωτικούς προορισμούς θα είναι εφικτό να αρθεί για την Ευρώπη η ταξιδιωτική οδηγία που έχει εκδώσει η Γερμανία για όλο τον κόσμο και είναι σε ισχύ μέχρι τις 14 Ιουνίου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η ελευθερία στο ταξίδι, βρίσκεται στα θεμέλια του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».

Ενόψει των αποφάσεων σχετικά με τα βήματα επιστροφής στην ευρωπαϊκή ελευθερία των ταξιδιών, ο κ. Μάας ανακοίνωσε την δημιουργία μηχανισμού «διαλόγου γειτονίας», με σειρά ευρωπαίων ομολόγων του και με στόχο «τον καλύτερο δυνατό συντονισμό της διαχείρισης εντός Ευρώπης», σε ό,τι αφορά κριτήρια και χρονοδιαγράμματα, ακόμη και εάν η κατάσταση είναι διαφορετική από χώρα σε χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, η ισχύουσα γενική ταξιδιωτική προειδοποίηση «θα μπορούσε σίγουρα να αρθεί για την Ευρώπη νωρίτερα από ό,τι για άλλους προορισμούς», υπό την προϋπόθεση ότι θα σταθεροποιηθεί η θετική τάση της εξέλιξης του κορωνοϊού.

Την ανάγκη συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανέδειξε ο κ. Μάας και στο πλαίσιο συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Θα ήταν ασφαλώς επιθυμητό να μην χρειάζεται πλέον η γενική ταξιδιωτική προειδοποίηση μετά τις 15 Ιουνίου (…) Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ε.Ε. θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών και επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες - και στην Γερμανία - ισχύουν κανόνες καραντίνας κατά την είσοδο στην επικράτειά τους. Οι κανόνες αυτοί θα πρέπει, υποστηρίζει ο κ. Μάας, να αρθούν εντός Ε.Ε., «τουλάχιστον εκεί όπου η εξέλιξη της πανδημίας καθιστά υπεύθυνη μια τέτοια απόφαση».

Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίζουν πού μπορούν να ταξιδέψουν αυτό το καλοκαίρι, αλλά ταυτόχρονα, πρόσθεσε ο υπουργός, στις χώρες στις οποίες ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό οικονομικό παράγοντα υπάρχει θεμελιώδες ενδιαφέρον να έρθουν και πάλι τουρίστες. Εάν αυτό θα είναι εφικτό και σε ποιο βαθμό και για τους Γερμανούς, εξαρτάται κυρίως από την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού σε αυτές τις χώρες, κατέληξε ο κ. Μάας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ