ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ισπανία: Σε καραντίνα οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό - «Ανταποδίδει» η Γαλλία

Κορωνοϊός - Ισπανία: Σε καραντίνα οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό - «Ανταποδίδει» η Γαλλία
AP Photo/Emilio Morenatti

Υποχρεωτική καραντίνα στους ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό και νέους περιορισμούς στη διεθνή κυκλοφορία επιβάλλει από σήμερα η Ισπανία, στην προσπάθειά της να ανασχέσει την εξάπλωση του κορωνοϊού, καθώς πλέον μειώνεται ο αριθμός των καθημερινών θανάτων στη χώρα.

Από σήμερα, οι ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό θα πρέπει να περάσουν δύο εβδομάδες αυτοπεριορισμού στο σπίτι. Επιπλέον, οι αρχές επέκτειναν έως τις 15 Ιουνίου τους υφιστάμενους περιορισμούς για την είσοδο στην Ισπανία και περιόρισαν την πρόσβαση σε πέντε αεροδρόμια και οκτώ λιμένες.

Οι λίγες δεκάδες επιβάτες που έφθαναν από το εξωτερικό στα διάφορα ισπανικά αεροδρόμια ελέγχονταν για πυρετό και παρελάμβαναν ένα έγγραφο με τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν στο εξής.

«Δεν μπορούμε να φύγουμε από τα σπίτια μας για 14 ημέρες, μόνο για να πάμε στο γιατρό, ή το σούπερ μάρκετ, να διατηρούμε την απόσταση ασφαλείας, να φοράμε πάντα την προστατευτική μάσκα όταν βγαίνουμε, και αυτό είναι όλο», δηλώνει η Ρασαλία Γαλιέγο, επιβάτιδα της πτήσης από την Αβάνα στη Μαδρίτη, φθάνοντας σήμερα στο αεροδρόμιο.

Η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις που έχει αρχίσει να εφαρμόζει η Ισπανία σε ορισμένες περιοχές, έχει προκαλέσει ανησυχίες για ένα δυνητικό δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στη χώρα. Αυτοί οι φόβοι δικαιολογούν την καραντίνα που θα επιβάλλεται στους ταξιδιώτες από το εξωτερικό και τους άλλους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια, ανέφεραν Ισπανοί αξιωματούχοι.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τη Γαλλία, οι αρχές της οποίας ανακοίνωσαν πως θα ανταποδώσουν και θα επιβάλουν καραντίνα σε ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ισπανία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Φερνάνδο Γκράνδες Μάρλασκα απέρριψε ότι υπάρχει η οποιαδήποτε τριβή με τη Γαλλία. «Δεν υπάρχει ανησυχία, αυτά είναι μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser.

Οι νέοι περιορισμοί που επιβάλλονται στους ταξιδιώτες θεσπίζονται την ώρα που ο αριθμός των νέων θανάτων μειώθηκε στους 138 σήμερα, Παρασκευή, από περισσότερους από 200 την προηγούμενη ημέρα. Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων μειωνόταν σταθερά από την κορύφωση των 950 που είχε φθάσει στις αρχές Απριλίου. Οι αρχές υποστηρίζουν πως τα αυστηρά μέτρα περιορισμού και οι απαγορεύσεις στα ταξίδια από από το εξωτερικό έχουν συμβάλει στον περιορισμό της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού.

Παράλληλα, ο αριθμός των διαγνωσμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σήμερα στα 230.183, μολονότι ο έλεγχος αντισωμάτων σε ένα δείγμα 60.000 ατόμων σε ολόκληρη την Ισπανία υποδεικνύει πως 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περάσει την ασθένεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ