ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου παρουσίασε τη νέα κυβέρνηση ενότητας

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου παρουσίασε τη νέα κυβέρνηση ενότητας
Adina Valman/Knesset Spokespersons' Office via AP

 Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου παρουσίασε τη νέα κυβέρνηση ενότητας στο κοινοβούλιο, τερματίζοντας μία περίοδο πολιτικής στασιμότητας που διήρκησε για περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς ο ίδιος προετοιμάζεται να οδηγηθεί σε δίκη, εντός μιας εβδομάδας, κατηγορούμενος για διαφθορά.

Η συμφωνία σχηματισμού της κυβέρνησης ενότητας με τον πρώην εκλογικό αντίπαλο του, ηγέτη του κεντρώου κόμματος Μπλε και Λευκό, Μπένι Γκαντζ, προβλέπει ότι ο Νετανιάχου που αρνείται ότι διέπραξε κάτι παράνομο στην υπόθεση της διαφθοράς, θα παραμείνει πρωθυπουργός για 18 μήνες και μετά θα παραδώσει την εξουσία στον Γκαντζ.

Εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Γκαντς, προκαλώντας κατάπληξη, άνοιξε τον δρόμο στον σχηματισμό κυβέρνησης «ενότητας», «εκτάκτου ανάγκης» με τον Νετανιάχου.

Διαβεβαίωσε ότι δεν θα μοιράζεται την εξουσία μαζί του, καθώς ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο μακροβιότερος επικεφαλής της κυβέρνησης στο Ισραήλ, δεν έχει διευθετήσει ακόμη τα προβλήματά του με τη δικαιοσύνη.

Υποστηρικτές της αντιπολίτευσης κατηγορούν τον Γκαντς, τον άλλοτε αρχηγό του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας, πως παρέδωσε τα όπλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ