ΚΟΣΜΟΣ

Γάλλος ΥΠΕΞ: Το γαλλογερμανικό σχέδιο ανάκαμψης είναι προς το συμφέρον όλης της ΕΕ

Γάλλος ΥΠΕΞ: Το γαλλογερμανικό σχέδιο ανάκαμψης είναι προς το συμφέρον όλης της ΕΕ
AP Photo

Για τη γαλλογερμανική πρόταση περί ταμείου ανάκαμψης μίλησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Ειδικότερα, ο Γάλλος ΥΠΕΞ δήλωσε πως οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι επιφυλακτικές απέναντι στη γαλλογερμανική πρόταση για τη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης από τον κορωνοϊό ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα πρέπει να υποστηρίξουν την πρόταση αυτή διότι διαφορετικά διακινδυνεύουν να καταστήσουν δυσκολότερη την έξοδο από την κρίση.

«Είναι προς το συμφέρον όλων των ευρωπαϊκών χωρών να συμμετάσχουν σ' αυτή την πρωτοβουλία .... αν δεν υπάρξει αυτή η ώθηση, κανένας δεν θα μπορέσει να βγει απ' αυτό», δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

Ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης» ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ εισηγήθηκαν πριν λίγες ημέρες η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι δύο ηγέτες παρουσίασαν από κοινού την πρότασή τους, μετά από τηλεδιάσκεψη που είχαν, ενώ τόνισαν πως χρειάζεται δουλειά για να συσπειρωθούν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς υπάρχουν ακόμα χώρες που εκφράζουν αντιρρήσεις.

Σύμφωνα με την γαλλο-γερμανική πρόταση η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντλήσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αγορές, με την ακριβή διαμόρφωση του πλαισίου να καθορίζεται τις επόμενες ημέρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα χρήματα θα διατεθούν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού και μάλιστα ως επιχορηγήσεις και όχι ως δάνεια.

Το ταμείο «θα διαθέσει χρήματα για τους τομείς και τις περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί βαρύτερα. Η συνοχή στην Ε.Ε. έχει τεθεί σε κίνδυνο λόγω των συνεπειών του κορωνοϊού», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με με τον Γάλλο Πρόεδρο και τόνισε ότι «στόχος είναι η Ευρώπη να βγει από αυτή την κρίση ενισχυμένη, ενωμένη και αλληλέγγυα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ