ΚΟΣΜΟΣ

Νέα τιμητική διάκριση για τον ήρωα «Κάπτεν Τομ»: Από συνταγματάρχης, τώρα ιππότης

Νέα τιμητική διάκριση για τον ήρωα «Κάπτεν Τομ»: Από συνταγματάρχης, τώρα ιππότης
Cpl Robert Weidemane/MoD, Crown Copyright via AP

Ιππότης θα γίνει ο «κάπτεν» Τομ Μουρ, ο αιωνόβιος Βρετανός που έγινε εθνικός ήρωας στη χώρα του συγκεντρώνοντας περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ για το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο «κάπτεν Τομ», όπως είναι γνωστός στη Βρετανία, θα τιμηθεί με τον τίτλο του ιππότη καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε δεκτή την εισήγηση του Βρετανού πρωθυπουργού για την τιμητική διάκριση.

«Η προσπάθειά του έφερε ρεκόρ αλλά και ενέπνευσε όλη τη χώρα και μας έδωσε μια αχτίδα αισιοδοξίας μέσα στην ομίχλη του κορωνοϊού» ανέφερε σε μήνυμά του ο Μπόρις Τζόνσον.

«Εκ μέρους όλων όσων συγκινηθήκαμε από την απίστευτη ιστορία του, θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ. Είναι ένας πραγματικός εθνικός θησαυρός».

Ο ίδιος ο 100ετής βετεράνος υποδέχτηκε τη νέα επιβράβευση κάνοντας λόγο για «εξαιρετική τιμή από τη Βασίλισσα και τον πρωθυπουργό».

«Σκέφτηκα ότι δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Πάντα έλεγα ότι δεν συμβαίνουν τέτοια πράγματα, αλλά φαίνεται ότι είναι δυνατόν».

captain tom


Ο «Κάπτετ Τομ» πολέμησε κατά των ναζί στην Ινδία και τη Μιανμάρ (Πηγή: BBC)

Για τα 100ά γενέθλιά του, τον περασμένο μήνα, η βασίλισσα Ελισάβετ συμφώνησε να γίνει επίτιμος συνταγματάρχης από το 1ο τάγμα The Yorkshire Regiment, στο οποίο είχε υπηρετήσει κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, έλαβε περίπου 140.000 ευχετήριες κάρτες και επίτιμο μέλος της ομάδας κρίκετ της Αγγλίας.

Προς τιμή του μάλιστα πέταξαναεροπλάνα της RAF, ενώ απηύθυναν χαιρετισμούς γενεθλίων η βασίλισσα και ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τομ Μουρ ξεκίνησε έναν διαγωνισμό στα πλαίσια του NHS Charities Together, προγράμματος το οποίο μαζεύει χρήματα για τα βρετανικά νοσοκομεία.

Συνταγματάρχης στα... 100: Τίμησαν τον Βρετανό βετεράνο που μάζεψε εκατομμύρια περπατώντας

Στην αρχή ο σκοπός του ήταν να μαζέψει μόνο 1.000 δολάρια. Τι έπρεπε να κάνει; Να περπατάει κάθε μέρα 10 γύρους στο σπίτι του στο Γιορκσάιρ.

Μέσα σε 24 ώρες το πόσο είχε φτάσει σε εξωφρενικά ύψη, καθώς είχαν μαζευτεί περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το ποσό που συγκεντρώθηκε τελικά άγγιξε τις 33 εκατομμύρια βρετανικές λίρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ