ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Αρνητικό ρεκόρ θανάτων στη Βραζιλία με ακέφαλο το υπουργείο Υγείας

Κορωνοϊός: Αρνητικό ρεκόρ θανάτων στη Βραζιλία με ακέφαλο το υπουργείο Υγείας
AP Photo/Felipe Dana

Το ορόσημο των 1.000 νεκρών ανά ημέρα ξεπέρασε για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας η Βραζιλία, η οποία ακολουθεί κατά πόδας τις «επιδόσεις» των Ηνωμένων Πολιτειών, μόλις μία ημέρα αφότου έγινε η τρίτη χώρα στον κόσμο με τα περισσότερα κρούσματα του νέου κορωνοϊού.  

 

Η μεγάλη αύξηση των θανάτων (1.179 νεκροί μέσα σε ένα 24ωρο) ώθησε τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας σε 17.971 νεκρούς στη Βραζιλία, που θρηνεί πάνω από τα μισά θύματα της COVID-19 από τα 30.000 και πλέον στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Στη χώρα των 210 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφονται 271.628 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ θανάτων (881) σε 24 ώρες στη Βραζιλία καταγραφόταν μόλις τη 12η Μαΐου.

Αν η τάση επιβεβαιωθεί τις επόμενες ημέρες, η Βραζιλία θα γνωρίσει φάση επιτάχυνσης της πανδημίας, η κορύφωση της οποίας προβλέπεται στις αρχές του Ιουνίου.

Προχθές, Δευτέρα, η Βραζιλία έγινε η χώρα που κατατάσσεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό — έκανε άλμα από την έκτη, όπου βρισκόταν ως πρότινος. Στη γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής πλέον καταγράφονται λιγότερα κρούσματα μόνο από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Χειρότερα, η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι οι αριθμοί που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας είναι υποτιμημένοι ως και 15 φορές σε σχέση με τους πραγματικούς, αφού εξακολουθούν να γίνονται συγκριτικά λίγες διαγνωστικές εξετάσεις.

Τα νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες έφθασαν τα 17.408, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας.

Οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στις πολιτείες Σαο Πάολο, Ρίο ντε Ζανέιρο, (νοτιοανατολικά), Σεαρά, Αμαζόνας και Περναμπούκο (βόρεια και βορειοανατολικά) είναι πολύ κοντά στον κορεσμό.

Στο Σαο Πάολο, την οικονομική πρωτεύουσα της Βραζιλίας με 46 εκατομμύρια κατοίκους, καταγράφονται 5.147 θάνατοι, σχεδόν το ένα τρίτο του εθνικού συνόλου, ενώ τα κρούσματα μόλυνσης είναι σχεδόν 66.000.

Στην πολιτεία Ρίο ντε Ζανέιρο καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός θανάτων (3.079). Οι δύο πολιτείες έχουν ανακοινώσει μέτρα περιορισμού των πολιτών τους, που όμως δεν είναι υποχρεωτικά.

Θερμός υποστηρικτής της χλωροκίνης ο Μπολσονάρου

Σε ανοικτή σύγκρουση με τους κυβερνήτες των περισσότερων από τις 27 πολιτείες της Βραζιλίας, ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου δεν σταματά να προτρέπει τους πολίτες να επιστρέψουν στη δουλειά για να προφυλαχθεί η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, που είναι αναμφισβήτητο πως οδεύει σε βαθιά ύφεση.

Ο αρχηγός του κράτους ανακοίνωσε χθες βράδυ πως ο μεταβατικός υπουργός Υγείας, ο στρατηγός Εντουάρντου Παζουέλου, θα υπογράψει πρωτόκολλο που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης χλωροκίνης σε περιπτώσεις ελαφριών κρουσμάτων.

Αυτό το σκεύασμα χορηγείτο ως τώρα στη Βραζιλία στις πιο σοβαρές περιπτώσεις. Αλλά ο πρόεδρος της χώρας θεωρεί ότι η χλωροκίνη είναι λύση, παρότι η αποτελεσματικότητά της δεν έχει αποδεχθεί από καμιά επιστημονική ή κλινική μελέτη μέχρι και παρότι έχει σοβαρές παρενέργειες, ειδικά στην καρδιά.

Ο Μπολσονάρου θύμισε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που αναμεταδόθηκε μέσω Διαδικτύου, πως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε ο ίδιος ότι παίρνει καθημερινά ένα χάπι υδροξυχλωροκίνης προληπτικά. Είπε επίσης ότι έχει κρατήσει ένα κουτί με χάπια χλωροκίνης για την περίπτωση που το χρειαστεί η μητέρα του, 93 ετών.

Η χλωροκίνη ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον πρώην υπουργό Υγείας Νέλσον Τάιχ, γιατρό που έμεινε στον θώκο για τέσσερις εβδομάδες. Παραιτήθηκε την περασμένη Παρασκευή, εξαιτίας των ασφυκτικών πιέσεων που δεχόταν από τον πρόεδρο.

Έκτοτε το υπουργείο Υγείας δεν έχει υπουργό, την ώρα που η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται. Ο Μπολσονάρου είπε ότι προς το παρόν, θα κρατήσει σε μεταβατικό ρόλο τον στρατηγό Παζουέλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ