ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ικανοποίηση Τζόνσον με την εξήγηση Κάμινγκς για την παραβίαση του lockdown

Βρετανία: Ικανοποίηση Τζόνσον με την εξήγηση Κάμινγκς για την παραβίαση του lockdown
AP Photo/Matt Dunham

Την υποστήριξή της προς τον σύμβουλο του Μπόρις Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς, επανέλαβε η βρετανική κυβέρνηση, η οποία διά εκπροσώπου της και σε σχέση με τις κατηγορίες που συνεχίζει να δέχεται ο σύμβουλος για τις αντιφάσεις σχετικά με την παραβίαση του lockdown, τόνισε σε ενημέρωση ότι ενήργησε λογικά και νόμιμα.

«Ο πρωθυπουργός μίλησε διεξοδικά με τον Ντόμινικ Κάμινγκς για τους λόγους των πράξεών του και είναι ικανοποιημένος με την εξήγηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει έρευνα για το εάν ο Κάμινγκς παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας που διέπει τους συμβούλους της κυβέρνησης.

Σε ερωτήσεις για θέματα που παραμένουν αναπάντητα μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Ντόμινικ Κάμινγκς, ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο ίδιος δεν είναι εκπρόσωπός του και ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον ίδιο τον Κάμινγκς να δώσει τις εξηγήσεις του δημόσια, όπως και έκανε χθες, απαντώντας αναλυτικά σε ερωτήσεις.

«Κατά τη γνώμη του πρωθυπουργού, πιστεύει πως ο Ντόμινικ Κάμινγκς ενήργησε λογικά, νόμιμα και με εντιμότητα και με ενδιαφέρον προς την οικογένειά του και τους άλλους» κατέληξε.

Ο Κάμινγκς, ο οποίος ήταν ο εγκέφαλος της εκστρατείας του 2016 για το Brexit, ταξίδεψε από το Λονδίνο στο Ντέραμ στα τέλη Μαρτίου, όταν η σύζυγός του εμφάνισε συμπτώματα της ασθένειας Covid-19. Την περίοδο εκείνη είχαν ήδη τεθεί σε ισχύ τα μέτρα για να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο Τζόνσον είχε δώσει εντολή στους Βρετανούς πολίτες να μείνουν ως επί το πλείστον στο σπίτι τους, ενώ διακόπηκε σε μεγάλο βαθμό και η οικονομική δραστηριότητα για να αντιμετωπιστεί η πανδημία που στοίχισε χιλιάδες ζωές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ψυχοπαθής καριέρας»

Ο άνθρωπος τον οποίο ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε κάποτε «ψυχοπαθή καριέρας» δεν είναι ο τυπικός πολιτικός σύμβουλος. Μετράει πολλούς εχθρούς κυρίως εξαιτίας της βιτριολικής του προσέγγισης στον πολιτικό διάλογο. Εξάλλου, ο Κάμινγκς παρομοιάζεται με τον Στιβ Μπάνον, τον πρώην σύμβουλο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Ο Ντομινίκ Κάμινγκς είναι ο ορισμός του διαλυτικού στοιχείου--είναι στρατηγικά ανυποχώρητος και ιδεολογικά εικονοκλαστικός», λέει ο Τιμ Μπέιλ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, ο οποίος αναφέρεται στο πρόσωπό του στο βιβλίο του «Το Συντηρητικό Κόμμα: από την Θάτσερ στον Κάμερον».

Γεννημένος στο Ντάραμ της βόρειας Αγγλίας με πατέρα διευθυντή έργου σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου και μητέρα δασκάλα ειδικής αγωγής, ο Κάμινγκς φοίτησε σε ένα ιδιωτικό σχολείο της περιοχής του προτού εισαχθεί στο ελιτίστικο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ρωσόφιλος και λάτρης του Ντοστογιέφσκι φέρεται ότι μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο πήγε στη Ρωσία και βοήθησε να στηθεί μια αεροπορική εταιρεία την δεκαετία του 90' που όμως απέτυχε.

Επιστρέφοντας στη Βρετανία ξεκίνησε να εμπλέκεται στην πολιτική ως επικεφαλής πολλών εκστρατειών, περιλαμβανομένης εκείνης κατά της ένταξης της χώρας του στην ευρωζώνη.

Έγινε διευθυντής στρατηγικής του Συντηρητικού Κόμματος το 2002 αλλά παραιτήθηκε έπειτα από οκτώ μήνες χαρακτηρίζοντας «ανίκανο» τον τότε αρχηγό του κόμματος Ίαν Ντάνκαν Σμιθ.

Αργότερα ορίστηκε ειδικός σύμβουλος στον τότε υπουργό Παιδείας Μάικλ Γκόουβ--στη συνέχεια έναν από τους πιο ένθερμους οπαδούς της εξόδου από την ΕΕ-- αφήνοντας ιστορία με την τακτική που ακολούθησε στο υπουργείο -«εμείς εναντίον εκείνων -σε σχέση με την υπόλοιπη κυβέρνηση.

Λέγεται ότι περιφρονεί το απολιτικό βρετανικό δημόσιο, το οποίο θεωρεί τροχοπέδη στην καινοτομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ