ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν: Εκατομμύρια παραπλανητικές διαφημίσεις «κατέβασαν» οι online πλατφόρμες

Κομισιόν: Εκατομμύρια παραπλανητικές διαφημίσεις «κατέβασαν» οι online πλατφόρμες
Pixabay

Για αφαίρεση ή μπλοκάρισμα από την πλευρά των online πλατφορμών εκατομμυρίων παραπλανητικών διαφημίσεων ή αναρτήσεων προϊόντων που συνδέονται με τον κορωνοϊό, κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ανακοίνωση της η Κομισιόν επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα του ελέγχου ιστοσελίδων που πραγματοποίησε το Δίκτυο Συνεργασίας για την Προστασία των Καταναλωτών (CPC) δείχνουν ότι οι online πλατφόρμες ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της Επιτροπής για «κατέβασμα» περιεχομένου που προωθεί στους καταναλωτές ψευδείς ισχυρισμούς ή προϊόντα απάτης που συνδέονται με τον κορονοϊό.

Η σάρωση που διενέργησε το CPC περιλάμβανε δύο μέρη: υψηλού επιπέδου έλεγχο των διαδικτυακών πλατφορμών και σε βάθος ανάλυση συγκεκριμένων διαφημίσεων και ιστοτόπων που συνδέονται με προϊόντα για τα οποία υπάρχει υψηλή ζήτηση λόγω του κορωνοϊού.

Οι αρχές προστασίας των καταναλωτών 27 χωρών συμμετείχαν στον έλεγχο υψηλού επιπέδου των πλατφορμών και υπέβαλαν 126 απαντήσεις σχετικά με τις εταιρείες με τις οποίες η Επιτροπή βρίσκεται σε τακτική επαφή αλλά και με πλατφόρμες εθνικής εμβέλειας.

Έμφαση δόθηκε στον έλεγχο των προσφορών που αφορούν προστατευτικές μάσκες και καλύμματα, απολυμαντικά υγρά, διαγνωστικά τεστ, τρόφιμα, συμπληρώματα διατροφής και μη εδώδιμα προϊόντα με υποτιθέμενη θεραπευτική δράση που συνδέεται με τον κορωνοϊό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ