ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα: Μόλις ένα νέο κρούσμα κορωνοϊού, εντοπίστηκαν 28 ασυμπτωματικοί φορείς

Κίνα: Μόλις ένα νέο κρούσμα κορωνοϊού, εντοπίστηκαν 28 ασυμπτωματικοί φορείς
(AP Photo/Mark Schiefelbein)

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης αναφέρθηκε μόνο ένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, από επτά την προηγουμένη, διευκρινίζοντας πως ήταν «εισαγόμενο» -δηλαδή έφτασε στη χώρα από το εξωτερικό.

Κατά την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που αποκαλεί «εισαγόμενα» έχουν φθάσει πλέον τα 1.732.

Εντοπίστηκαν εξάλλου 28 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του SARS-CoV-2, από 29 μία ημέρα νωρίτερα, κατά το ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου.

Δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα όπου άρχισε ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 82.993 κρουσμάτων μόλυνσης.

«Ναι έχουμε μολυσμένες νυχτερίδες αλλά όχι με SARS-Cov-2»

Προ ημερών, το κινεζικό Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, το οποίο κατηγορείται τακτικά από τις ΗΠΑ σε σχέση με την πανδημία, διαθέτει τρία ζωντανά στελέχη κορωνοϊού νυχτερίδας, όμως κανένα δεν αντιστοιχεί στον SARS-Cov-2, διαβεβαίωσε η διευθύντριά του.

Σύμφωνα με τους περισσότερους επιστήμονες, ο νέος κορωνοϊός μεταδόθηκε πιθανόν στον άνθρωπο από κάποιο ζώο.

Μια αγορά της Γουχάν ενοχοποιήθηκε επειδή φέρεται ότι πουλήθηκαν εκεί ζωντανά άγρια ζώα, αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Όμως η ύπαρξη σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από εκεί ενός Ινστιτούτου Ιολογίας τροφοδοτεί εδώ και μήνες σενάρια ότι ο SARS-Cov-2 διέφυγε απ' αυτές τις ευαίσθητες εγκαταστάσεις.

Έπειτα από άρθρα στον Τύπο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έκανε στην αρχή του μήνα λόγο για διεξαγωγή «έρευνας» για να εξεταστεί αυτό το σενάριο, που προς το παρόν δεν βασίζεται σε τίποτε απτό.

Οι υποψίες αυτές είναι «καθαρά κατασκευασμένες», δήλωσε η διευθύντρια του εν λόγω ινστιτούτου, η Ουάνγκ Γιανγί, στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο CGTN.

«Όπως όλοι, δεν γνωρίζαμε καν ότι ο ιός υπήρχε», διαβεβαίωσε η Ουάνγκ σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε χθες, Σάββατο, το βράδυ, αλλά είχε γίνει στις 13 Μαΐου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ