ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Απίστευτο ρεκόρ στη Βραζιλία - Πάνω από 25.000 κρούσματα σε μια ημέρα

Κορωνοϊός: Απίστευτο ρεκόρ στη Βραζιλία - Πάνω από 25.000 κρούσματα σε μια ημέρα
AP Photo/Andre Penner

Μία επίδοση άνευ προηγουμένου στη μάχη κατά του κορωνοϊού σημείωσε η Βραζιλία καθώς το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι κατέγραψε 26.417 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες. 

Η νέα καταμέτρηση αύξησε το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 στη χώρα των 210 και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων σε 438.238.

Η Βραζιλία νωρίτερα αυτόν τον μήνα πέρασε στη δεύτερη θέση σε αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Ο αριθμός των θυμάτων της COVID-19 αυξήθηκε κατά 1.156. Το σύνολο των θανάτων έφθασε τους 26.754.

Ο ημερήσιος απολογισμός αυτός πλησίασε τον χειρότερο που έχει καταγραφεί στη χώρα της Λατινικής Αμερικής μέχρι τώρα, που ήταν 1.188 νεκροί την 21η Μαΐου.

Διχάζουν οι δηλώσεις Μπολσονάρου

Την ίδια ώρα, στο επίπεδο ρεκόρ του 43% έφτασε το ποσοστό των Βραζιλιάνων που απορρίπτουν τους χειρισμούς του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, μολονότι ταυτόχρονα ένας στους τρεις (33%) δηλώνει ότι έχει θετική άποψη για αυτόν.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δείχνει ότι η πόλωση εντείνεται, την ώρα που διχάζουν οι δηλώσεις του προέδρου κατά των μέτρων καραντίνας αν και η χώρα έχει εξελιχθεί σε μια από τις σημαντικότερες εστίες της ασθένειας Covid-19 στον κόσμο.

Από τους 2.069 ανθρώπους που ρωτήθηκαν, την Δευτέρα και την Τρίτη, το 43% θεωρεί «κακούς» ή «πολύ κακούς» τους χειρισμούς του Μπολσονάρου. Το ποσοστό αυτό ήταν 38% πριν από έναν μήνα και μόλις 30% πέρσι.

Εκείνη που θεωρούν «καλή» ή «πολύ καλή» τη διαχείριση εκ μέρους του προέδρου φτάνουν το 33%, το ίδιο ποσοστό με τον Απρίλιο.

Η πόλωση είναι εμφανής από την ισχυρή πτώση του ποσοστού εκείνων που θεωρούν «μέτρια» την προεδρία του Μπολσονάρου: μόλις 22%, από 26% πριν από έναν μήνα και 32% στα τέλη του 2019.

Το ποσοστό απόρριψης του προέδρου είναι πιο υψηλό (56%) μεταξύ εκείνων που έχουν κάνει ανώτατες σπουδές. Πέφτει στο 36% μεταξύ εκείνων που έχουν φοιτήσει μόνο στο δημοτικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ