ΚΟΣΜΟΣ

Νέα επίθεση σε στρατιωτικό κονβόι στην νοτιοανατολική Τουρκία

Νέα επίθεση σε στρατιωτικό κονβόι στην νοτιοανατολική Τουρκία
Ειδικοί της σήμανσης συλλέγουν στοιχεία για την επίθεση στην Άγκυρα REUTERS/Umit Bektas

Νέα επίθεση σημειώθηκε πριν από λίγο σε τουρκικό στρατιωτικό κονβόι στην νοτιοανατολική Τουρκία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι και να τραυματιστούν αρκετοί άνθρωποι,ένας εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με πηγές των αρχών ασφαλείας, μια ημέρα μετά την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην τουρκική πρωτεύουσα με 28 νεκρούς.

Σύμφωνα με πηγές του Ρόιτερς, σημειώθηκε έκρηξη στο στρατιωτικό κονβόι στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Ντιγιάρμπακιρ, την μεγαλύτερη πόλη της νοτιοαντολικής Τουρκίας που κατοικεί κυρίως κουρδικός πληθυσμός, με την πόλη Λίτσε.

Την ίδια ώρα αναγνωρίστηκε από τα αποτυπώματά του ένας Σύρος, ως ο δράστης της επίθεσης αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, κοντά σε σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κυβερνητικά κτίρια χθες στην Άγκυρα, με συνέπεια το θάνατο 28 ανθρώπων, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak.

Σε ζωντανό τηλεοπτικό διάγγελμα, ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε ότι ο δράστης της επίθεσης στην Άγκυρα, ήταν μέλος της οργάνωσης YPG σε συνεργασία με το εκτός νόμου PKK ενώ προειδοποίησε τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει το YPG ενάντια στην Τουρκία.

Υψηλόβαθμη πηγή των υπηρεσιών ασφάλειας αφήνει να εννοηθεί ότι μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) είναι υπεύθυνα για την επίθεση ενώ χθες με διάγγελμά του ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε επίθεση κατά των υπευθύνων.

Τουρκικά αεροσκάφη από νωρίς το πρωί βομβαρδίζουν κουρδικά στρατόπεδα στο βόρειο Ιράκ, ως αντίποινα στην βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα.

Ένας από τους επικεφαλής του PKK, ο Τσεμίλ Μπαγίκ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ποιος ευθύνεται για την επίθεση στην τουρκική πρωτεύουσα όμως αυτή θα μπορούσε να αποτελεί απάντηση στις «σφαγές στο Κουρδιστάν», όπως είπε, αναφερόμενος στην περιοχή που καλύπτει μέρη της Τουρκίας, της Συρίας, του Ιράκ και του Ιράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ