ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η Τσεχία ανοίγει τα σύνορά της με Γερμανία - Αυστρία

Κορωνοϊός: Η Τσεχία ανοίγει τα σύνορά της με Γερμανία - Αυστρία
CHRISTIAN BRUNA| EPA

Η τσεχική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα σύνορα της Τσεχίας με την Αυστρία και τη Γερμανία θα ξανανοίξουν από σήμερα, Παρασκευή, δέκα ημέρες νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Τα ταξίδια προς και από την Ουγγαρία θα επιτραπούν επίσης από σήμερα.

«Οι άνθρωποι που επισκέπτονται αυτές τις χώρες δεν χρειάζονται τεστ κορωνοϊού ούτε καραντίνα», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός, Αντρέι Μπάμπις, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε απευθείας από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

«Θέλουμε να επιστρέψουμε στο φυσιολογικό, επίσης μπορεί να είναι επωφελές για την Τσεχική Δημοκρατία όταν έρθουν άνθρωποι από αυτές τις χώρες και ξοδέψουν χρήματα εδώ», πρόσθεσε.

Η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία έκλεισε όλα της τα σύνορα στις 16 Μαρτίου για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στη χώρα, έχει ήδη ανοίξει από χθες, Πέμπτη, τα σύνορά της με την Σλοβακία.

Οι πολίτες των τεσσάρων αυτών χωρών δεν χρειάζεται να έχουν το αποτέλεσμα ενός διαγνωστικού τεστ που θα αποδεικνύει ότι δεν έχουν προσβληθεί από Covid-19, ούτε να τεθούν σε καραντίνα.

Οι Τσέχοι σχεδιάζουν να επιτρέψουν την άνευ περιορισμών είσοδο ταξιδιωτών από περισσότερα από 20 ευρωπαϊκά κράτη στη χώρα τους από τις 15 Ιουνίου. Τη Δευτέρα εξάλλου, η τσεχική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ξανανοίξει την ημερομηνία αυτή τα σύνορά της με τις «ασφαλείς» χώρες, τις γειτονικές της, αλλά και την Ελβετία, την Φινλανδία και τις χώρες της Βαλτικής.

Από τις 15 Ιουνίου, οι Τσέχοι θα μπορούν επίσης να ταξιδέψουν και σε χώρες που έχουν πληγεί πολύ περισσότερο από τον νέο κορωνοϊό, στις οποίες ωστόσο η επιδημία βρίσκεται τώρα σε σαφή μείωση, όπως κυρίως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Ωστόσο αυτοί που θα έρχονται από αυτές τις χώρες θα οφείλουν να έχουν πιστοποιητικό ότι εξετάστηκαν και βγήκαν αρνητικοί στον νέο κορωνοϊό.

Οι Τσέχοι που θα επιστρέφουν από τη Βρετανία ή τη Σουηδία, όπου ο ιός δεν δείχνει να έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο, θα πρέπει επίσης να φέρουν διάγνωση ότι είναι αρνητικοί στον SARS-CoV-2.

Η Τσεχική Δημοκρατία έχει καταγράψει 9.500 κρούσματα νέου κορωνοϊού και 325 θανάτους από Covid-19 σε πληθυσμό 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ