ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ διέταξε την απόσυρση της Εθνοφρουράς από την Ουάσινγκτον

ΗΠΑ: Ο Τραμπ διέταξε την απόσυρση της Εθνοφρουράς από την Ουάσινγκτον
AP PHOTO

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Κυριακή μέσω twitter την απόφασή του να αποσυρθούν οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς από την Ουάσινγκτον, σχεδόν μια εβδομάδα μετά την ανάπτυξή τους στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από πολλές ημέρες ειρηνικών διαδηλώσεων στην πόλη κατά της αστυνομικής βίας, που ξεκίνησαν μετά τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά την βίαιη σύλληψή του από λευκό αστυνομικό στην Μινεάπολη.

«Μόλις έδωσα εντολή στην Εθνοφρουρά μας για να ξεκινήσει την διαδικασία της απόσυρσης από την πόλη της Ουάσινγκτον τώρα που όλα είναι υπό πλήρη έλεγχο. Θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, αλλά μπορούν να επανέλθουν πολύ γρήγορα, αν αυτό χρειαστεί», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Σε προηγούμενη ανάρτησή του, ο Τραμπ ευχαρίστησε την Εθνοφρουρά, τις Μυστικές Υπηρεσίες και την αστυνομία για την «φανταστική δουλειά τος». «Πολλοί λιγότεροι διαδηλωτές εμφανίστηκαν χθες το βράδυ στην Ουάσινγκτον από το αναμενόμενο. Εθνοφρουρά, Μυστικές Υπηρεσίες και αστυνομία της Ουάσινγκτον έχουν κάνει φανταστική δουλειά. Σας ευχαριστώ!», έγραψε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα σήμερα, ανώτερες στρατιωτικές πηγές αποκάλυπταν πάντως, ότι ο Λευκός Οίκος ζήτησε στις Αρχές της εβδομάδας την παρουσία 10.000 ενεργών στρατιωτών στους δρόμους της Ουάσινγκτον και των άλλων πόλεων προκειμένου να αντιμετωπίσουν την οργή των διαδηλωτών, μετά τη δολοφoνία του Τζορτζ Φλόιντ.

Το αίτημα του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται πως αντέκρουσαν ο υπουργός Άμυνας της χώρας Μαρκ Έσπερ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων Μαρκ Μίλεϊ.

Στους δρόμους 65.000 εθνοφρουροί

Περισσότεροι από 20.000 εθνοφρουροί έχουν κινητοποιηθεί σε 28 πολιτείες και στην Ουάσιγκτον, λόγω των εκτεταμένων ταραχών που συγκλονίζουν τις τελευταίες ημέρες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το CNNi, ο αριθμός των κινητοποιημένων μελών της εθνοφρουράς σε περισσότερες από τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ είναι σχεδόν ίδιος με τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται σε ενεργή υπηρεσία στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Ο αριθμός αυτός έρχεται να προστεθεί στους 45.000 εθνοφρουρούς που βοηθούν στη διαχείριση της κρίσης του νέου κορωνοϊού σε όλα τα εδάφη των Ηνωμένων Πολιτειών, φέρνοντας τον συνολικό αριθμό των κινητοποιημένων μελών της εθνοφρουράς σε περισσότερες από 66 χιλιάδες.

Η αμερικανική εθνοφρουρά συνιστά την εφεδρική δύναμη του αμερικανικού στρατού, η οποία παρεμβαίνει σε έκτακτες περιπτώσεις που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια της χώρας, έχοντας σκοπό της να «επιβάλλει την κυριαρχία της στους δρόμους», επιστρατεύοντας τον αναγκαίο αριθμό ανδρών.

Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της αστυνομικής βίας

Χθες, Σάββατο, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον για να καταγγείλουν τον ρατσισμό και την αστυνομική βία, με τις αρχές να λαμβάνουν μέτρα για να χαλιναγωγήσουν τις πρακτικές που ακολουθούν οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Ακτιβιστές προέτρεπαν μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο άνθρωποι στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Νωρίς το πρωί έξι λεωφορεία αποβίβασαν αρκετές εκατοντάδες ένστολους στρατιωτικούς, που κρατούσαν ασπίδες, στο χώρο του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters. Στρατιωτικά Χάμβι ήταν παρκαρισμένα στους δεντροφυτεμένους δρόμους της πόλης.

Η αστυνομία ήταν επίσης παρούσα στην Ουάσινγκτον, όμως σε μικρότερους αριθμούς σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες. Οι αστυνομικοί τηρούσαν πιο χαλαρή στάση και φορούσαν τις στολές περιπολίας τους αντί για αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη.

Μέχρι το μεσημέρι, είχαν συγκεντρωθεί περίπου 3.000 άνθρωποι στο Μνημείο του Λίνκολν και άλλοι τόσοι κοντά στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία. Μια άλλη ομάδα διαδηλωτών βρισκόταν έξω από το Καπιτώλιο.

Οδηγοί που περνούσαν με τα οχήματά τους κόρναραν σε ένδειξη συμπαράστασης ενώ ορισμένοι κάτοικοι βγήκαν στον δρόμο για να προσφέρουν σνακ και νερό στους συγκεντρωμένους, για να τους δροσίσουν εν μέσω της αποπνικτικής ζέστης.

Οι εκατοντάδες διαδηλωτές που έκαναν πορεία περνώντας έξω από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τζορτζ Ουάσινγκτον φώναζαν: «Χέρια ψηλά, μην πυροβολείτε», «Πορευόμαστε για την ειρήνη, όχι για το μίσος» και «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τη φράση που επαναλάμβανε ο Φλόιντ λίγο πριν αφήσει την τελευταία του πνοή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ