ΚΟΣΜΟΣ

Εντυπωσιακές εικόνες από χιλιάδες πράσινες χελώνες στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο

Εντυπωσιακές εικόνες από χιλιάδες πράσινες χελώνες στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο
Queensland Government's Department of Environment and Science (DES)

Ερευνητές από την Αυστραλία τράβηξαν μαγευτικές εναέριες εικόνες με χιλιάδες πράσινες χελώνες στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο. 

Οι ερευνητές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Επιστημών της κυβέρνησης του Κουίνσλαντ τράβηξαν τις εικόνες με ένα drone στην μεγαλύτερη «φωλιά» που βρίσκεται στη νήσο Ρέιν.

Οι πράσινες χελώνες που πήραν το όνομα τους από το χρώμα του χόνδρου και του λίπους τους βρίσκονται σε τροπικά και υποτροπικά νερά και μεταναστεύουν σε μεγάλες αποστάσεις, ακόμη και σε ηλικία 35 ετών.

Τα πλάσματα απειλούνται καθώς οι άνθρωποι τα κυνηγάνε για τα αυγά τους. Επίσης, συχνά τους στήνουν παγίδες με αλιευτικές συσκευές.

Η νήσος Ρέιν είναι ένα μεγάλο σπίτι για τις χελώνες αυτές αλλά παρά τη μαζική συγκέντρωσή τους, οι επιστήμονες παρατήρησαν πως δεν αναπαράγονται όπως αναμενόταν, λόγω πλημυρών και του αφιλόξενου εδάφους.

Όπως δήλωσε στο CNNi ο καθηγητής Άντριου Ντούνσταν, έχει παρατηρηθεί πως οι χελώνες πέφτουν από τα βράχια, παγιδεύονται από τη ζέστη ενώ οι πλημμύρες καταστρέφουν τις φωλιές τους.

Για να μπορέσουν να βοηθήσουν τα πλάσματα, τα καταγράφουν με drone. Ακόμη, για να μετρήσουν τις χελώνες, οι ερευνητές έβαψαν στα κελύφη τους, με μη τοξική βαφή, μια άσπρη λευκή γραμμή και περίμεναν να επιστρέψουν στο νερό.

Χάρη στο drone η ομάδα αποκάλυψε πως έως και 64.000 χελώνες κολυμπούσαν γύρω από το νησί και κάποιες από αυτές περίμεναν να γεννήσουν τα αυγά τους.

Στο μέλλον, οι ερευνητές θεωρούν πως θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν και την τεχνητή νοημοσύνη στην έρευνα.

Με πληροφορίες από: Spectacular drone footage captures thousands of turtles nesting

By Amy Woodyatt, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ