ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Χειροπέδες σε διαγωνιζόμενη του «Μις Χίτλερ» για συμμετοχή σε ναζιστική οργάνωση

Βρετανία: Χειροπέδες σε διαγωνιζόμενη του «Μις Χίτλερ» για συμμετοχή σε ναζιστική οργάνωση
CNNi/ West Midlands Police

Μια πρώην συμμετέχουσα στον διαγωνισμό «Μις Χίτλερ» και ο σύντροφός της φυλακίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο επειδή ανήκαν στην ακροδεξιά νεοναζιστική οργάνωση «Εθνική Δράση» (National Action).

Η 24χρονη Άλις Κάτερ και ο 25χρονος Μαρκ Τζόουνς είχαν καταδικαστεί τον Μάρτιο για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, μαζί με ακόμα δύο άτομα.

Η «National Action» έγινε η πρώτη ακροδεξιά ομάδα που απαγορεύτηκε βάσει της τρομοκρατικής νομοθεσίας της Βρετανίας τον Δεκέμβριο του 2016. Συνιστά εγκληματική ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο να είναι κανείς μέλος της οργάνωσης, η οποία έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ως «ρατσιστική, αντισημιτική και ομοφοβική».

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι τέσσερις έγιναν μέλη της νεοναζιστικής ομάδας και συναντιόντουσαν τακτικά.

Όταν η οργάνωση απαγορεύτηκε, η αστυνομία σημείωσε ότι η ομάδα πραγματοποιούσε μυστικές συναντήσεις για να συζητήσουν τις φιλοδοξίες τους για έναν φυλετικό πόλεμο, στρατολογούσε νέους στην ομάδα και μοιραζόταν «συγκλονιστικές» - όπως πίστευαν - εικόνες που κοροϊδεύαν το Ολοκαύτωμα και δόξαζαν τον Χίτλερ.

Στους Κάτερ και Τζόουνς επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τριών και πεντέμιση ετών αντίστοιχα. Οι άλλοι δύο καταδικάστηκαν σε τεσσεράμισι χρόνια και 18 μήνες.

miss hitler 2


Πηγή: CNNi/West Midlands Police

Η Κάτερ, η οποία συμμετείχε στον διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Χίτλερ» ως Μις Μπούχενβαλντ (Miss Buchenwald) -αναφορά στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου- αρνήθηκε ότι ήταν μέλος της ομάδας, παρά το γεγονός ότι παρευρέθηκε σε συγκεντρώσεις όπου υψώθηκαν πανό με την ένδειξη «Ο Χίτλερ είχε δίκιο», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων PA.

Ο δικαστής Πολ Φάρερ είπε στην Κάτερ ότι ενώ δεν είχε οργανωτικό ή ηγετικό ρόλο στην ομάδα, ήταν «έμπιστη» ενός από τους ηγέτες της ομάδας, ενώ ήταν «δεσμευμένη» και με τον Τζόουνς.

Ο Φάρερ σημείωσε ότι ο Τζόουνς είχε σημαντικό ρόλο στη συνέχιση της οργάνωσης μετά την απαγόρευση.

Και οι τέσσερις καταδικασθέντες αρνήθηκαν ότι συμμετείχαν στην οργάνωση, αλλά είχαν παρευρεθεί σε μια συνεδρίαση των ανώτερων ηγετών και μελών μετά την απαγόρευση το 2017.

Πριν από τη δίωξη, ο διευθυντής Δίωξης Μαξ Χιλ χαρακτήρισε τα μέλη της «Εθνικής Δράσης» ως «άθλιους» που «επιστρέφουν στις μέρες όχι μόνο του αντισημιτισμού, αλλά και του Ολοκαυτώματος, του Τρίτου Ράιχ στη Γερμανία».

'Miss Hitler' pageant entrant and her partner jailed for belonging to neo-Nazi group, by Amy Woodyatt, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ