ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ – Σύμβουλος Λευκού Οίκου: Πέρασε το σημείο καμπής η αμερικανική οικονομία

ΗΠΑ – Σύμβουλος Λευκού Οίκου: Πέρασε το σημείο καμπής η αμερικανική οικονομία
AP Photo

Ο οικονομικός Σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου δήλωσε την Τετάρτη ότι η αμερικανική οικονομία φαίνεται να πέρασε ένα σημείο καμπής αφότου βυθίστηκε με γρήγορους ρυθμούς σε ύφεση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού πριν από περίπου τρεις μήνες.

«Το χρηματιστήριο προμηνύει μια ανοδική πορεία στην οικονομία», είπε ο Κούντλοου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, επικαλούμενος το πρόσφατο ράλι της Γουόλ Στριτ και μια σειρά δεικτών που όπως ανέφερε είναι ενδεικτικοί της οικονομίας.

Η έκθεση για τις κυβερνητικές θέσεις εργασίας που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή έδειξε απροσδόκητα ότι το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ μειώθηκε τον Μάιο ενώ οι επιχειρήσεις πρόσθεσαν θέσεις εργασίας. Ο οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Τραμπ είπε στο CNBC ότι αναμένει πως οι επερχόμενες εκθέσεις για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα δείχνουν επίσης μια ισχυρή εικόνα.

Παρά τις θετικές ενδείξεις, ο Λευκός Οίκος και βουλευτές συνεχίζουν να συζητούν έναν ακόμη γύρο χρηματοδοτήσεων για την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης. Ο οικονομικός σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας είπε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο πως «υπάρχουν πολλές επιλογές».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «ψάχνουμε πολύ προσεκτικά» ένα είδος μπόνους για επιστροφή στην εργασία ή πίστωσης για τους εργαζόμενους.

Η αμερικανική οικονομία ολοκλήρωσε την μεγαλύτερη επέκτασή της στην Ιστορία τον Φεβρουάριο και εισήλθε σε ύφεση ως αποτέλεσμα της πανδημίας, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Έρευνας, έναν ιδιωτικό όμιλο που καθορίζει τους επιχειρηματικούς κύκλους των ΗΠΑ.

Ο κατ’ οίκον περιορισμός που επιβλήθηκε σε πολίτες σε σχεδόν κάθε Πολιτεία των ΗΠΑ οδήγησε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους να υποβάλουν αίτηση για επιδόματα ανεργίας, ενώ το χρηματιστήριο κατέρρευσε και οι μικρές επιχειρήσεις έκλεισαν. Το Κογκρέσο ενέκρινε πακέτα πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων προς ενίσχυση ατόμων και εταιρειών, καθώς και για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της νόσου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ