ΚΟΣΜΟΣ

18 νεκροί από βίαιες συγκρούσεις σε βάση του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν

18 νεκροί από βίαιες συγκρούσεις σε βάση του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν
REUTERS/ © Mohamed Nureldin Abdallah

Τουλάχιστον 18 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δυο μέλη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, σκοτώθηκαν όταν ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις σε βάση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Σουδάν. Δεκάδες είναι οι τραυματίες, όπως αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη το απόγευμα και συνεχίστηκαν την Πέμπτη σε ένα χώρο ο οποίος βρίσκεται υπό την προστασία των Ηνωμένων Εθνών, στην πόλη Μαλακάλ, όπου φιλοξενούνται πάνω από 47.000 άνθρωποι, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Νεαροί από τις εθνοτικές ομάδες Σιλούκ και Ντίνκα, ήρθαν σε σύγκρουση χρησιμοποιώντας ματσέτες και άλλα όπλα, ακόμα και τα χέρια τους, όπως αναφέρει ο Οργανισμός, σε δήλωσή του με την οποία καταδικάζει την βία.

Η αστυνομία του Οργανισμού χρησιμοποίησε δακρυγόνα προκειμένου να διαλύσει το πλήθος, ενώ αξιωματούχοι έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από το συμβάν, όπου φαίνονται πυκνοί καπνοί πάνω από την βάση.

Η περιοχή είναι μία από τις έξι βάσεις του Οργανισμού, στις οποίες φιλοξενούνται σχεδόν 200.000 άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας της βίαιης διαμάχης στη χώρα τους. Ο αριθμός των ανθρώπων που διαμένουν στο Μαλακάλ, μάλιστα έχει διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο.

Οι περισσότεροι προέρχονται από περιοχές όπου δεν υπήρχε καμία βοήθεια για μήνες, και δεν είχαν καθόλου υπάρχοντα, αναφέρει ο οργανισμός.

“Είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι πάνε αναζητώντας προστασία. Θα έπρεπε να είναι ένα ιερό που να το σέβονται όλοι», ανέφερε ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Μάρκους Μπάκμαν.

“Οποιαδήποτε επίθεση εναντίον πολιτών, βάσεων των Ηνωμένων Εθνών και κυανόκρανων, συνιστούν έγκλημα πολέμου”, ανέφερε εκπρόσωπος του Γ.Γ. Μπαν Κι Μουν και προσθέτει: “Προειδοποιεί όλα τα μέρη να σταματήσουν να συμβάλλουν στις εθνοτικές διαφορές και να περιορίσουν τις δηλώσεις και τις πράξεις τους που θαμπορούσαν να κλιμακώσουν την κατάσταση”. Ακόμα, καλεί τους ηγέτες του Νοτίου Σουδάν να εισάγουν ένα σύμφωνο ειρήνης για να σταματήσουν οι διαμάχες.

Το Νότιο Σουδάν βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο από το Δεκέμβριο του 2013. Στις αρχές της εβδομάδας ο πρόεδρος της χώρας εγκατέστησε και πάλι τον αντιπρόεδρο, ως μέρος μιας συμφωνίας ειρήνης προκειμένου να σταματήσει ο εμφύλιος.

http://edition.cnn.com/2016/02/18/africa/south-sudan-malakal-un-compound-clashes/index.html

By Catherine E. Shoichet and Pierre Meilhan, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ