ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα στέλνει Λαβρόφ και Σόιγκου για Λιβύη και Συρία

Η Μόσχα στέλνει Λαβρόφ και Σόιγκου για Λιβύη και Συρία

Το ζήτημα της Λιβύης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο ανώτατων συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας την Κυριακή, στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με όσα μετέδωσε νωρίτερα το CNN Turk, ενώ το δίκτυο TRT Haber μετέδωσε ότι στην ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνεται και η Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, μεταβαίνουν την Κυριακή στην Τουρκία για συνομιλίες με τους ομολόγους τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς, στην επίσκεψη θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι του στρατού και των υπηρεσιών ασφάλειας της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών οι «διαβουλεύσεις θα εστιάσουν σε ζητήματα περιφερειακά και κοινού ενδιαφέροντος».

H Άγκυρα εμφανίστηκε την Πέμπτη θετική σε μια κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, απορρίπτοντας παράλληλα την έκκληση της Αιγύπτου για εκεχειρία. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας χαρακτήρισε μάλιστα την αιγυπτιακή έκκληση για κατάπαυση του πυρός ως «θνησιγενή» και «μη ρεαλιστική».

Η Τουρκία υποστηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης του Φαγέζ αλ Σάρατζ, που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, απέναντι στις αντίπαλες δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης που υποστηρίζεται κυρίως από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία.

Έπειτα από αλλεπάλληλες στρατιωτικές νίκες της ΚΕΕ, το Κάιρο παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα πρωτοβουλία που αποσκοπούσε στην εγκαθίδρυση κατάπαυσης του πυρός από τη Δευτέρα. Η ΚΕΕ δεν έδωσε ωστόσο συνέχεια.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν από την πλευρά τους, την Τετάρτη, τους εμπολέμους στη Λιβύη να επαναλάβουν «γρήγορα» τον διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την εγκαθίδρυση μιας κατάπαυσης του πυρός.

Όλες οι προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη έχουν αποτύχει μέχρι σήμερα. Η τελευταία ήταν τον Ιανουάριο, με την ευκαιρία μιας διάσκεψης στο Βερολίνο.\

Στις 4 Ιουνίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον επικεφαλής της κυβέρνησης της Λιβύης, Φαγέζ αλ Σάρατζ και δήλωσε ότι η Αγκυρα θα εντείνει τη στήριξή της προς το καθεστώς του Σαράζ και ότι Τουρκία και Λιβύη θα προχωρήσουν στις έρευνες για πετρέλαιο και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ