ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΕΕ: «Πράσινο φως» στο σχέδιο ανάκαμψης εντός Ιουλίου βλέπει ο Χαν

Κορωνοϊός - ΕΕ: «Πράσινο φως» στο σχέδιο ανάκαμψης εντός Ιουλίου βλέπει ο Χαν
Francois Walshaerts, Pool Photo via AP

Το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του νέου κορωνοϊού είναι πιθανό να εξασφαλίσει στήριξη από τα κράτη μέλη τον Ιούλιο, βοηθώντας το μπλοκ να αναδυθεί από την ύφεση μαζί, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό Γιοχάνες Χαν.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την Παρασκευή για πρώτη φορά το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, μαζί με μια πρόταση για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ. Το σχέδιο θα πρέπει να λάβει την έγκριση από όλα τα κράτη μέλη.

«Έχω πραγματικά αυτοπεποίθηση γιατί όλοι καταλαβαίνουν την επείγουσα ανάγκη», δήλωσε ο Χαν σε συνέντευξή του στο Reuters. «Μπορεί να υπάρξουν κάποιες τροποποιήσεις, προσαρμογές, αλλά η γενική κατεύθυνση θα παραμείνει», είπε.

Σύμφωνα με την πρόταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να δανειστεί 750 δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά έναντι υψηλότερων κρατικών εγγυήσεων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Περίπου 500 δισεκατομμύρια θα δοθούν σε επιχορηγήσεις και 250 δισεκατομμύρια ως δάνεια, για την ανάκαμψη οικονομιών που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Η Ολλανδία, η Αυστρία, η Δανία και η Σουηδία – που χαρακτηρίζονται ως οι «Φειδωλοί Τέσσερις» – υποστηρίζουν ότι το ποσό του πακέτου είναι πολύ μεγάλο και επιθυμούν αυτές οι ενισχύσεις να λάβουν τη μορφή δανείων, όχι επιχορηγήσεων.

Ωστόσο, ο Χαν τόνισε ότι οι επιχορηγήσεις είναι απαραίτητες για να αποφευχθεί η διάλυση της ενιαίας αγοράς των 450 εκατομμυρίων ανθρώπων, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες του νότου με ήδη μεγάλο χρέος δεν μπορούν να δανειστούν τόσο ώστε να βοηθήσουν τις οικονομίες τους όσο και οι βόρειες χώρες με χαμηλότερο χρέος. Η βραδύτερη ανάκαμψή τους θα δημιουργούσε επικίνδυνες οικονομικές αποκλίσεις.

«Αν η ευρωπαϊκή ενιαία αγορά είναι πραγματικά μια ενιαία αγορά, αυτό σημαίνει ότι όλες αυτές οι εθνικές οικονομίες πρέπει να ανακάμψουν, λίγο πολύ, την ίδια στιγμή... επομένως είναι αναγκαία η παροχή μέσω επιχορηγήσεων», είπε.

«Οι επιχορηγήσεις πρέπει να θεωρηθούν από τους ‘φειδωλούς’ ως ένα είδος επένδυσης για περισσότερη ανθεκτικότητα, για καλύτερες επιδόσεις, που τελικά είναι προς το συμφέρον όλων», δήλωσε ο Επίτροπος.

«Οι ‘φειδωλοί’ πρέπει να ενδιαφέρονται οι οικονομίες όπως της Ιταλίας ή της Ισπανίας να ανακάμψουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε, σημειώνοντας ότι πολλές από τις εσωτερικές εξαγωγές της ΕΕ πηγαίνουν από τον βορρά προς το νότο.

Νωρίτερα σήμερα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Ισπανός Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε ότι οι υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης χρειάζονται επιχορηγήσεις και όχι δάνεια για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας για να αποφύγουν να μπουν σε μια μεγαλύτερη τρύπα χρέους.

Ωστόσο, ο Σουηδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να διανεμηθεί μόνο με τη μορφή δανείων καθώς η χορήγηση επιχορηγήσεων θα ήταν «λάθος».

Από την πλευρά της, η Γαλλία ελπίζει για μια συμφωνία για το Ταμείο τον Ιούλιο, δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. «Νομίζω ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ της αποκαλούμενης Ομάδας Φειδωλών», είπε, διαβλέποντας «περιθώρια ελιγμών» στις διαπραγματεύσεις.

Ο Χαν σημείωσε ότι η τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής θα είναι μια αρχή, αλλά θα χρειαστεί μια δια ζώσης συνάντηση για να επιτευχθεί μια συμφωνία τέτοιας πολυπλοκότητας, όπως είναι ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός και το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Αυτό είναι κάτι που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο και νομίζω ότι ελπίζουμε πως μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία», είπε.

Απέρριψε την κριτική ότι 750 δισεκατομμύρια για την ανάκαμψη της ΕΕ είναι πολύ μεγάλο ποσό, αναφέροντας τη Γερμανία - με τη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ - η οποία από μόνη της έχει ένα σχέδιο ανάκαμψης ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Επίτροπος κατέληξε λέγοντας ότι το καθήκον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να διασφαλίσει την ισότητα ευκαιριών ανάκαμψης για να διατηρήσει ανέπαφη την ενιαία αγορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ