ΚΟΣΜΟΣ

Επιβάτης απομακρύνθηκε από πτήση επειδή αρνήθηκε να φορέσει μάσκα

Επιβάτης απομακρύνθηκε από πτήση επειδή αρνήθηκε να φορέσει μάσκα
AP Photo

Στην απομάκρυνση ενός επιβάτη από την πτήση της προχώρησε το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας American Airlines, όταν αυτός αρνήθηκε να φορέσει μάσκα στο πρόσωπο, όπως επιβάλλουν τα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας εξαιτίας του κορωνοϊού.

Το περιστατικό, το οποίο επιβεβαιώθηκε από την εταιρεία, έγινε την Τετάρτη, στην πτήση από Νέα Υόρκη με προορισμό το Ντάλας. Πρόκειται για το πρώτο γνωστό περιστατικό τέτοιου είδους, από τότε που οι αεροπορικές εταιρείες επέβαλλαν τα νέα αυστηρότερα μέτρα.

«Αφότου αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις οδηγίες του πληρώματος πτήσης, τα μέλη της ομάδας μας του ζήτησαν να αποβιβαστεί από το αεροπλάνο. Αποβιβάστηκε και η πτήση αναχώρησε από την πύλη με τέσσερα λεπτά καθυστέρηση, στις 12:34», ανέφερε η αεροπορική σε ανακοίνωση σχετικά με το συμβάν.

Η χρήση μάσκας στα αεροπλάνα δεν είναι υποχρεωτική από τον νόμο, αλλά οι αεροπορικές εταιρείες έχουν θεσπίσει τις δικές τους απαιτήσεις για το πλήρωμα και τους επιβάτες. Αυτή την εβδομάδα, αρκετοί μεγάλοι αερομεταφορείς των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της American Airlines, δεσμεύτηκαν ότι θα ακολουθήσουν μια πιο σκληρή γραμμή για την επιβολή των πολιτικών τους.

Ο επιβάτης Μπράντον Στράκα έκανε κράτηση εκ νέου για μεταγενέστερη πτήση, αφού πρώτα συμφώνησε να συμμορφωθεί με τις πολιτικές της εταιρείας, η οποία επικοινώνησε μαζί του για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το περιστατικό.

Όπως είπε ο ίδιος, φόρεσε τη μάσκα που του παρείχε η εταιρεία, αλλά την έβγαλε μόλις επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο και κανένας δεν παραπονέθηκε.

Σε ανάρτησή του, μάλιστα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Στράκα έγραψε ότι «αυτό είναι απολύτως τρελό. Δεν έχουμε καν την επιλογή».

«Μόλις με απομάκρυναν από την πτήση μου επειδή δεν φορούσα μάσκα. Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό. Δεν είναι νόμος του κράτους. Το προσωπικό της AmericanAir στεκόταν από πάνω μου, λέγοντάς μου ότι είναι νόμος. Τέτοιος σεβασμός σε αυτούς που δεν μπορούν να φορέσουν μάσκα. Όταν τους είπα ότι δεν ήταν νόμος, με απομάκρυναν», έγραψε στο twitter.

Σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο CNNi είπε πως η πτήση ετοιμαζόταν προς αναχώρηση, όταν «μία αεροσυνοδός ήρθε σε μένα επιθετικά και μου είπε ότι πρέπει να φοράω τη μάσκα μου. Εγώ της απάντησα ότι δεν έχω».

Όπως είπε, η αεροσυνοδός του υπέδειξε να το κάνει σαν να ήταν νόμος: «Ενοχλήθηκα από το γεγονός ότι δεν υπήρξε συζήτηση καν. Της είπα ότι δεν ήταν νόμος».

Σε σχετικό ερώτημα, ο Στράκα είπε ότι ο ίδιος είναι κατά της μάσκας και ότι το θεωρεί προσωπική επιλογή. Συνέχισε λέγοντας, μάλιστα, ότι δεν είχε ποτέ πρόβλημα πριν με το να μην φοράει μάσκα σε πτήσεις.

«Πετάω μερικές φορές δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και ακόμα και κατά τη διάρκεια της καραντίνας πετούσα το λιγότερο μία φορά κάθε δύο εβδομάδες. Είμαι συνηθισμένος στο να ταξιδεύω και αυτό δεν είχε ξαναγίνει ποτέ θέμα. Ούτε μια φορά, ούτε με αυτή την αεροπορική», είπε στο CNNi.

Σε ανάρτηση ενός βίντεο που έκανε στο twitter δημοσιογράφος της New York Times που ήταν στην πτήση, σημειώνει ότι υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση για την πολιτική της μάσκας.

Ενώ οι αξιωματούχοι της αμερικανικής αεροπορίας δεν έχουν καταστήσει υποχρεωτική την κάλυψη προσώπου για ταξιδιώτες με αεροπλάνο, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας δήλωσε σε κατάθεσή του στο Κογκρέσο την Τετάρτη ότι οι επιβάτες αναμένεται να φορούν μάσκες, όταν τους υποδεικνύεται από τους αεροσυνοδούς.

A passenger was removed from a flight for refusing to wear a face mask Christina Zdanowicz and Marnie Hunter, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ