ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωβουλευτές: Ο Τσέχος πρωθυπουργός να απέχει από τις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό

Ευρωβουλευτές: Ο Τσέχος πρωθυπουργός να απέχει από τις συνομιλίες για τον προϋπολογισμό
Φωτογραφία αρχείου - Ο Τσέχος πρωθυπουργός και δισεκατομμυριούχος Αντρέι Μπάμπις AP Photo/Petr David Josek

Ο Τσέχος πρωθυπουργός και δισεκατομμυριούχος Αντρέι Μπάμπις δεν θα πρέπει να συμμετάσχει πλέον στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων, σύμφωνα με την άποψη πολλών ευρωβουλευτών.

«Οι τσεχικές αρχές δεν διαθέτουν κανέναν σαφή μηχανισμό για την παρεμπόδιση της σύγκρουσης συμφερόντων κατά την ανάθεση συμβάσεων. Όποιος λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις σε σχέση με την διανομή οικονομικών πόρων, δεν μπορεί ταυτόχρονα να επωφελείται από αυτούς», δήλωσε σήμερα, στις Βρυξέλλες η πρόεδρος του Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου Μόνικα Χολμάιερ, του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU).

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα θέσει σε ψηφοφορία ανάλογο ψήφισμα την Παρασκευή, το οποίο και θα υποστηριχτεί από όλες οι μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες του ευρωκοινοβουλίου. Δεν θα έχει μεν νομικές συνέπειες, αλλά θα πρέπει να είναι ένα μήνυμα αφύπνισης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποτελούμενο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, δεν μπορεί να αποφεύγει εσαεί το πρόβλημα. Ήρθε η ώρα να ορισθούν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπισή του θέματος της σύγκρουσης συμφερόντων υψηλόβαθμων πολιτικών», πρόσθεσε η Χόλμάιερ.

Ο Μπάμπις έχει κατηγορηθεί εδώ και πολύ καιρό ότι ως επιχειρηματίας και πολιτικός βρίσκεται σε μια μη συμβατή σύγκρουση συμφερόντων. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι έχει μεταβιβάσει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες σε εταιρεία.

«Εάν επιβεβαιωθεί η σύγκρουση συμφερόντων, ο Μπάμπις πρέπει είτε να παραιτηθεί, είτε να πωλήσει τις μετοχές του ή δεν θα πρέπει πλέον να λαμβάνει δημόσια χρήματα», αναφέρει το κείμενο του ψηφίσματος.

Τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου διεξήγαγαν στην Τσεχική Δημοκρατία στα τέλη Φεβρουαρίου συζητήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, δημοσιογράφους και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Ο Μπάμπις απάντησε στην επίσκεψη με προσωπικές επιθέσεις. «Κατά των μελών της αντιπροσωπείας υπήρξαν τεράστιες απειλές», είπε η Χόλμάιερ. Ο Τσέχος ευρωβουλευτής Τομάς Ζντεκόφσκι είπε ότι αυτός και η οικογένειά απειλήθηκαν με θάνατο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ