ΚΟΣΜΟΣ

«Ο Τραμπ βοηθούσε τον Ερντογάν» ισχυρίζεται ο Μπόλτον στο επίμαχο βιβλίο του

«Ο Τραμπ βοηθούσε τον Ερντογάν» ισχυρίζεται ο Μπόλτον στο επίμαχο βιβλίο του
Φωτογραφία αρχείου - Ο Αμερικανός πρόεδρος με τον πρώην πλέον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπολτον AP Photo/Markus Schreiber

Τριγμούς προκαλεί στην αμερικανική πολιτική σκηνή το βιβλίο του Τζον Μπόλτον, πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου, στο οποίο περιλαμβάνονται σοβαροί ισχυρισμοί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε βοήθεια από την Κίνα για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές του 2020 και πως -μεταξύ άλλων- προσφέρθηκε να παρέμβει στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης για ξένους ηγέτες, όπως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Μπόλτον, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ανέλαβε τη θέση του συμβούλου τον Απρίλιο του 2018 και τον Σεπτέμβριο του 2019 κλήθηκε να παραιτηθεί.

O Μπόλτον γράφει ότι τον Δεκέμβριο του 2018, ο Τραμπ προσφέρθηκε να βοηθήσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης για την τουρκική τράπεζα Halkbank -που φέρεται να έχει δεσμούς με τον Ερντογάν καθώς το μεγαλύτερο μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της οποίας ανήκει στο τουρκικό δημόσιο- ως ύποπτη για «παραβίαση» των αμερικανικών κυρώσεων κατά Ιράν.

Οι Αμερικανοί εισαγγελείς απήγγειλαν τον Οκτώβριο του 2019 κατηγορίες σε βάρος της τράπεζας Halkbank -της δεύτερης μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας της Τουρκίας- για συμμετοχή σε κύκλωμα αποφυγής των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν που έδρασε μεταξύ 2012 και 2016, απάτη και ξέπλυμα χρήματος.

Ο Τραμπ φέρεται να είπε τότε στον Ερντογάν ότι «θα τακτοποιήσει τα πράγματα» εξηγώντας ότι οι εισαγγελείς «δεν ήταν δικοί του άνθρωποι αλλά του Ομπάμα» και πως το πρόβλημα «θα τακτοποιηθεί όταν οι εισαγγελείς αντικατασταθούν από δικούς του ανθρώπους».

Ο Μπόλτον σημειώνει ότι «όλα ήταν ανοησίες» διότι οι εισαγγελείς του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν εξαρτώνται από τον εκάστοτε ένοικο του Λευκού Οίκου.

Το βιβλίο «The room where it all happened» (Το δωμάτιο όπου συνέβησαν όλα») αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου. Ωστόσο ο Λευκός Οίκος προσφεύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας την κατάσχεση των εσόδων από το βιβλίο καθώς και την απόσυρσή του από τον εκδοτικό οίκο Simon & Shuster. Σε ανακοίνωσή του ο εκδοτικός οίκος αναφέρει πως η μήνυση «δεν είναι τίποτα παραπάνω από την τελευταία μιας σειράς προσπαθειών της διοίκησης να αποτρέψει τη δημοσίευση ενός βιβλίου που θεωρείται μη κολακευτικό για τον πρόεδρο».

Με πληροφορίες από What we learned from John Bolton's eye-popping tale of working with Trump, by Nicole Gaouette, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ