ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ απειλεί ξανά να διακόψει κάθε δεσμό με την Κίνα, αμφισβητεί τα κρούσματα στο Πεκίνο

Ο Τραμπ απειλεί ξανά να διακόψει κάθε δεσμό με την Κίνα, αμφισβητεί τα κρούσματα στο Πεκίνο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε χθες Πέμπτη την απειλή του να διακόψει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, ενώ αμφισβήτησε για ακόμη μία φορά την αξιοπιστία των αριθμών που ανακοινώνει το Πεκίνο, αναφορικά με τα κρούσματα του κορωνοϊού

Η νέα απειλή έρχεται μία ημέρα αφού ο Αμερικανός αντιπρόσωπος για το διεθνές εμπόριο Ρόμπερτ Λάιτχάιζερ δήλωσε στο Κογκρέσο ότι δεν θεωρεί πως κάτι τέτοιο αποτελεί βιώσιμη λύση, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Δεν έφταιγε ο πρεσβευτής Λάιτχάιζερ (χθες στην επιτροπή) επειδή ίσως δεν ήμουν εντελώς ξεκάθαρος, όμως οι ΗΠΑ σίγουρα διατηρούν μια επιλογή, υπό διάφορους όρους, μιας πλήρους διακοπής των σχέσεών τους με την Κίνα», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

Ο Λάιτχάιζερ, αρχιτέκτονας της οικονομικής συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον Ιανουάριο, εμφανίστηκε ενώπιον του Κογκρέσου θετικός και αισιόδοξος, επαναλαμβάνοντας ότι οι κινεζικές αρχές θα τηρήσουν όλες τις δεσμεύσεις τους για τη μαζική αγορά αμερικανικών γεωργικών προϊόντων.

Μάλιστα έδωσε και κάποια παραδείγματα πρόσφατων αγορών, κυρίως βαμβακιού, αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Η πλήρης διακοπή των διμερών σχέσεων «αποτελούσε πολιτική επιλογή πριν από μερικά χρόνια, όμως δεν πιστεύω ότι πρόκειται για μια πολιτική ή μια λογική πολιτική επιλογή σε αυτό το στάδιο», τόνισε ο ίδιος.

Ο Τραμπ είχε απειλήσει στα μέσα Μαΐου να διακόψει τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα και τότε είχε προσθέσει ότι δεν επιθυμεί να συνομιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Αμφισβητεί και τους νέους αριθμούς κρουσμάτων στο Πεκίνο

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ αμφισβήτησαν χθες Πέμπτη «την αξιοπιστία» των αριθμών που έχουν ανακοινώσει οι αρχές της Κίνας σχετικά με τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού, ο οποίος έκανε την επανεμφάνισή του στο Πεκίνο, ενώ ζήτησε να σταλούν «ουδέτεροι» παρατηρητές.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει 158 κρούσματα της Covid-19 στο Πεκίνο από την προηγούμενη εβδομάδα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το νέο ξέσπασμα της επιδημίας παραμένει «υπό έλεγχο».

«Θα ήθελα να πιστέψω ότι οι αριθμοί τους είναι πιο κοντά στην αλήθεια από όσο είχαμε παρατηρήσει στην Γουχάν και σε άλλες περιοχές της Κίνας, όμως μένει να το δούμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για την ανατολική Ασία, Ντέιβιντ Στίλγουελ.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί τις κινεζικές αρχές ότι λένε ψέματα για τον απολογισμό των κρουσμάτων και των θανάτων από τον κορωνοϊό στη χώρα. Μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί συνολικά σχεδόν 83.300 κρούσματα της Covid-19 και περισσότεροι από 4.600 θάνατοι.

Παράλληλα η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά ότι το Πεκίνο απέκρυψε το πραγματικό εύρος και τη σοβαρότητα της επιδημίας, η οποία πρωτοεμφανίστηκε σε αγορά της κινεζικής πόλης Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, γεγονός που διευκόλυνε την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, ο οποίος πλέον έχει σκοτώσει περισσότερους από 450.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Όταν πρόκειται για αριθμούς, η αξιοπιστία είναι σημαντική. Και μόλις έχει χαθεί η αξιοπιστία, είναι πολύ δύσκολο να την ανακτήσουμε», εκτίμησε ο Στίλγουελ επικαλούμενος «πολύ αξιόπιστες και μη πολιτικοποιημένες εκτιμήσεις που προέρχονται από επιστημονικές δημοσιεύσεις», σύμφωνα με τις οποίες θα ήτα απλώς «αδύνατο» ο επίσημος απολογισμός των κινεζικών αρχών να αντιστοιχεί στην πραγματικότητα και ότι στην πραγματικότητα ενδέχεται να είναι «δεκαπλάσιος»,

Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο μόνος τρόπος να αποκατασταθεί» η εμπιστοσύνη προς την Κίνα θα ήταν «να δεχθεί την αποστολή ουδέτερων παρατηρητών που θα βοηθήσουν να κατανοήσουμε τι συνέβη ακριβώς» στην αρχή της επιδημίας.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης διαβεβαίωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο εξέφρασε ξεκάθαρα το αίτημα για «διαφάνεια» κατά τις συνομιλίες του με τον υψηλόβαθμο Κινέζο αξιωματούχο Γιάνγκ Γιετσί την Τετάρτη στη Χαβάη.

Η οικονομία στο επίκεντρο

Πριν από την εξάπλωση της πανδημίας Covid-19 οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου είχαν κάνει ανακωχή στον οικονομικό τους πόλεμο, στο πλαίσιο του οποίου είχαν επιβάλει η μία στην άλλη τιμωρητικούς δασμούς στις εισαγωγές πολλών προϊόντων.

Οι εντάσεις είχαν δημιουργήσει πρόβλημα στην κινεζική οικονομία και είχαν επιφέρει σφοδρό πλήγμα στους Αμερικάνους παραγωγούς. Η υπογραφή μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών θα βοηθούσε τις οικονομίες τους.

Όμως η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε σφοδρά την αμερικανική οικονομία καθώς λόγω του lockdown ανεστάλησαν σχεδόν όλες οι οικονομικές δραστηριότητες. Σχεδόν 46 εκατομμύρια Αμερικανοί βρέθηκαν άνεργοι από τα μέσα Μαρτίου, την ώρα που το ποσοστό ανεργίας στη χώρα είχε φτάσει πριν από την πανδημία στο χαμηλότερο σημείο του εδώ και 50 χρόνια.

Ο Τραμπ, που είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, έχει αναγάγει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στα βασικά του ατού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε αυτή τη χρονική στιγμή να σκληρύνει τον τόνο του απέναντι στην Κίνα, αφού δημοσιεύθηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο του πρώην συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, του Τζον Μπόλτον, στα οποία αναφέρει ότι ο Τραμπ ζήτησε τη βοήθεια του Πεκίνου για να επανεκλέγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ