ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση με μαχαίρι στο Ρέvτινγκ: Το προφίλ του 25χρονου δράστη

Επίθεση με μαχαίρι στο Ρέvτινγκ: Το προφίλ του 25χρονου δράστη
AP PHOTO

Ένας 25χρονος Λιβυκής καταγωγής είναι ο δράστης της φονικής επίθεσης με μαχαίρι το βράδυ του Σαββάτου σε ένα πάρκο στη νότια βρετανική πόλη Ρέvτινγκ, την οποία οι Αρχές του Τέιμς Βάλει χαρακτήρισαν τρομοκρατική ενέργεια, σχεδόν 24 ώρες μετά το συμβάν.

Κατά τη διάρκεια του αιματηρού περιστατικού τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τρεις ακόμη τραυματίστηκαν σοβαρά.

Ο δράστης, τον οποίον ακινητοποίησαν άοπλοι αστυνομικοί, συνελήφθη και σε βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία.

Η αστυνομία δεν τον κατονόμασε όμως, σύμφωνα με μια δυτική πηγή ασφαλείας και με την εφημερίδα Daily Telegraph, ο συλληφθείς ονομάζεται Καϊρι Σανταλάχ.

Η Τάνια Μπάσετ, μια εκπρόσωπος της Εθνικής Ένωσης Δικαστικών Επιμελητών της Βρετανίας, δήλωσε νωρίτερα ότι ο ύποπτος είναι Λίβυος πρόσφυγας με βεβαρημένο ποινικό μητρώο για εγκλήματα που δεν συνδέονται με την τρομοκρατία. Η ίδια πρόσθεσε μάλιστα ότι ο άνθρωπος αυτός αντιμετωπίζει σοβαρά διανοητικά προβλήματα.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του BBC και άλλων μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο συλληφθείς είχε αιτηθεί ασύλου και έχει καταδικαστεί για βία, γεγονός που σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση της ποινής θα μπορούσε να έχει απελαθεί.

Η έρευνα συνεχίζεται. Η αστυνομία έχει πάρει καταθέσεις από τουλάχιστον 40 αυτόπτες μάρτυρες, ενώ πραγματοποίησε έφοδο στο σπίτι του συλληφθέντος στο Ρέντινγκ.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Η βρετανική αστυνομία σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν σχεδιασμό νέων επιθέσεων.

«Πρόκειται για μια στυγερή ενέργεια», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας Νιλ Μπάσου, ο οποίος πρόσθεσε ότι τον δράστη ακινητοποίησαν άοπλοι αστυνομικοί.

«Ο αναπληρωτής επίτροπος Ντιν Χέιντον, ανώτερος εθνικός συντονιστής για το δίκτυο της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας, χαρακτήρισε σήμερα το πρωί το περιστατικό τρομοκρατική ενέργεια», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία του Τέιμς Βάλεϊ και πρόσθεσε ότι η αντιτρομοκρατική υπηρεσία θα αναλάβει την έρευνα.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είχε δηλώσει στο BBC ότι το περιστατικό, επί του παρόντος, δεν χαρακτηρίζεται τρομοκρατική ενέργεια.

Τόσο η αστυνομία όσο και οι διοργανωτές του Black Lives Matter επισημαίνουν ότι το συμβάν δεν σχετίζεται με τη διαμαρτυρία που είχε λάβει χώρα νωρίτερα στο πάρκο.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στην εφημερίδα Mirror είπε ότι ο δράστης με το μαχαίρι «φώναζε ακατανόητες λέξεις» πριν μαχαιρώσει ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στο πάρκο σε ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ στο Ρέντινγκ, περίπου 65 χλμ. δυτικά του Λονδίνου.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο BBC, ο Λόρενς Γουόρτ, είπε ότι η επίθεση ξεκίνησε όταν ένας άντρας ξαφνικά στράφηκε προς μια παρέα περίπου οκτώ έως 10 φίλων και άρχισε να τους μαχαιρώνει, «οπότε οι πρώτοι τρεις που χτύπησε εντελώς ξαφνικά, τους χτύπησε πολύ σοβαρά».

Ο Γουόρτ ανέφερε ότι ο επιτιθέμενος κάρφωσε το βλέμμα του σε αυτόν και στο άτομο που ήταν μαζί του και ο δράστης άρχισε να έρχεται κατά πάνω τους, αλλά εκείνοι τράπηκαν σε φυγή, οπότε ο άνδρας γύρισε πίσω για να επιτεθεί σε άλλους. Όταν όλοι άρχισαν να τρέχουν για να φύγουν από το σημείο, ο δράστης έτρεξε φεύγοντας από το πάρκο, τόνισε ο Γουόρτ.

Ενώ περιέγραψε έναν μόνο επιτιθέμενο, δεν είναι ακόμη σαφές αν ήταν το μόνο άτομο που συμμετείχε στις επιθέσεις με μαχαίρι.

«Οι σκέψεις μου είναι σε όλους εκείνους που επηρεάστηκαν από το φρικτό περιστατικό στο Ρέντινγκ και εκφράζω τις ευχαριστίες μου στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στο σημείο σκηνή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε tweet του.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ δήλωσε έντονα ανήσυχη.

«Βαθιά σοκαριστικό»

Βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter δείχνει τραυματιοφορείς να σπεύδουν στο σημείο και τουλάχιστον τρεις άνθρωποι να αιμορραγούν και να βρίσκονται στο έδαφος, σε ένα πάρκο. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει το βίντεο ανεξάρτητα.

Ο Ματ Ρόντα, βουλευτής που εκπροσωπεί το Ρέντινγκ δήλωσε ότι το πάρκο, που βρίσκεται σε μια ιστορική περιοχή της πόλης, είναι συνήθως γεμάτο από κόσμο τα βράδια του Σαββάτου.

«Το πάρκο χρησιμοποιείται από ανθρώπους που κάθονται και συναντιούνται με φίλους και προφανώς τη στιγμή εκείνη κόσμος ήταν εκεί, κρατώντας κοινωνικές αποστάσεις, κουβεντιάζοντας με φίλους», δήλωσε ο Ρόντα στο Sky News.

«Αυτό το περιστατικό συνέβη σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οπότε είναι πραγματικά πολύ σοκαριστικό για τους ντόπιους».

Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού, με χώρους όπως οι παμπ να είναι κλειστοί, έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους στη Βρετανία να συγκεντρώνονται σε πάρκα τα βράδια για συναντήσεις με φίλους.

Ο επικεφαλής του τοπικού δημοτικού συμβουλίου του Ρέντινγκ, Τζέισον Μπροκ, τόνισε ότι οι σκέψεις του είναι «με τις οικογένειες όλων εκείνων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν».

Σχεδόν 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2017 σε τέσσερις επιθέσεις στη Βρετανία που οι αρχές έκριναν ότι σχετίζονται με τρομοκρατία, με την πιο θανατηφόρα από αυτές να σημειώθηκε στο τέλος μιας συναυλίας της αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ