ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Αυτός είναι ο βασικός ύποπτος για την φονική επίθεση με μαχαίρι στο πάρκο του Ρέντινγκ

Βρετανία: Αυτός είναι ο βασικός ύποπτος για την φονική επίθεση με μαχαίρι στο πάρκο του Ρέντινγκ
Facebook

Γνωστός των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών (MI5) ήδη από το 2019 είναι ο 25χρονος άνδρας, ο οποίος κρατείται ως βασικός ύποπτος για την φονική επίθεση με μαχαίρι σε πάρκο στο Ρέντιγκ το Σάββατο.

Ο ύποπτος έχει κατονομαστεί ως Καΐρι Σανταλάχ και πρόκειται για Λίβυο πρόσφυγα που ζει στο Ρέντιγκ έχοντας βεβαρημένο ποινικό μητρώο για εγκλήματα που δεν συνδέονται με την τρομοκρατία.

Πάντως, η βρετανική αστυνομία χαρακτήρισε χθες την επίθεση τρομοκρατική ενέργεια με την αντιτρομοκρατική υπηρεσία να αναλαμβάνει τις έρευνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, ο Καΐρι Σανταλάχ προξένησε το ενδιαφέρον της MI5 το 2019, οπότε υπήρχαν πληροφορίες ότι ήθελε να ταξιδέψει στο εξωτερικό, πιθανότατα για τρομοκρατικούς σκοπούς.

Τότε, κατά την αξιολόγηση, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι αγωνίστηκε τόσο στο πλευρό όσο και εναντίον του ISIS, αν και αξιωματούχοι που τον αξιολόγησαν διαπίστωσαν ότι δεν είχε εγγραφεί σε καμία ιδεολογία ή ομάδα και αντ' αυτού είχε προβλήματα ψυχικής υγείας.

Khairi Saadallah


Πηγή: Facebook

Από την έρευνα ωστόσο δεν προέκυψε πραγματική απειλή ή άμεσος κίνδυνος. Η έρευνα έκλεισε.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο ύποπτος είχε απασχολήσει τις αρχές και για αδικήματα περί ναρκωτικών, ενώ τον περασμένο Οκτώβριο, καταδικάστηκε σε 28 μήνες κράτηση για παραβίαση της ανασταλτικής ποινής φυλάκιση και επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα.

Είχε αποφυλακιστεί 16 ημέρες πριν την επίθεση, έχοντας εκτίσει λιγότερο από το ήμισυ της ποινής του, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ενώ η Sun αναφέρει ότι πριν την αποφυλάκισή του διαγνώστηκε με μετατραυματικό στρες και παραληρητική και παρανοϊκή σχιζοφρένεια, που απαιτούσε φαρμακευτική αγωγή.

Khairi Saadallah1


Πηγή: Facebook

Κατά την επίθεση τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν επί τόπου και τρεις ακόμη μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Οι δύο από αυτούς πήραν εξιτήριο ενώ ο τρίτος εξακολουθεί να νοσηλεύεται.

Μέχρι στιγμής, έχει κατονομαστεί το ένα από τα τρία θύματα της επίθεσης.

Πρόκειται για έναν καθηγητή Ιστορίας, τον 36χρονο Τζέιμς Φέρλονγκ, ο οποίος περιγράφεται από τους συναδέλφους του ως ένας «ευγενικός και καλοσυνάτος άνθρωπος» και «πραγματική αίσθηση του καθήκοντος».

jamesfurlong


Ο 36χρονος καθηγητής Ιστορίας Τζέιμς Φέρλονγκ έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

«Βαθιά σοκαριστικό»

Βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter δείχνει τραυματιοφορείς να σπεύδουν στο σημείο και τουλάχιστον τρεις άνθρωποι να αιμορραγούν και να βρίσκονται στο έδαφος, σε ένα πάρκο. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει το βίντεο ανεξάρτητα.

Ο Ματ Ρόντα, βουλευτής που εκπροσωπεί το Ρέντινγκ δήλωσε ότι το πάρκο, που βρίσκεται σε μια ιστορική περιοχή της πόλης, είναι συνήθως γεμάτο από κόσμο τα βράδια του Σαββάτου.

«Το πάρκο χρησιμοποιείται από ανθρώπους που κάθονται και συναντιούνται με φίλους και προφανώς τη στιγμή εκείνη κόσμος ήταν εκεί, κρατώντας κοινωνικές αποστάσεις, κουβεντιάζοντας με φίλους», δήλωσε ο Ρόντα στο Sky News.

«Αυτό το περιστατικό συνέβη σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οπότε είναι πραγματικά πολύ σοκαριστικό για τους ντόπιους».

Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί λόγω κορωνοϊού, με χώρους όπως οι παμπ να είναι κλειστοί, έχουν οδηγήσει τους ανθρώπους στη Βρετανία να συγκεντρώνονται σε πάρκα τα βράδια για συναντήσεις με φίλους.

Ο επικεφαλής του τοπικού δημοτικού συμβουλίου του Ρέντινγκ, Τζέισον Μπροκ, τόνισε ότι οι σκέψεις του είναι «με τις οικογένειες όλων εκείνων που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν».

Σχεδόν 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν το 2017 σε τέσσερις επιθέσεις στη Βρετανία που οι αρχές έκριναν ότι σχετίζονται με τρομοκρατία, με την πιο θανατηφόρα από αυτές να σημειώθηκε στο τέλος μιας συναυλίας της αμερικανίδας τραγουδίστριας Αριάνα Γκράντε στο Μάντσεστερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ