ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Γερμανία: Ανησυχία μετά από τοπικό lockdown στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία

Κορωνοϊός - Γερμανία: Ανησυχία μετά από τοπικό lockdown στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία
AP Photo / DPA / David Inderlied

Η Γερμανία ανακοίνωσε την Τρίτη για πρώτη φορά την επανεπιβολή τοπικού lockdown στο Γκούντερσλος της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, μετά τον εντοπισμό εστίας μόλυνσης σε σφαγείο της περιοχής.

Ο πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου, Άρμιν Λάσετ ανακοίνωσε ότι το τοπικό lockdown θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου. Η περιοχή του Γκούντερσλος έχει πληθυσμό 360.000 κατοίκους.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch για τη Δημόσια Υγεία (RKI), Λόταρ Βίλερ, προειδοποίησε πως η Γερμανία κινδυνεύει άμεσα να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, δηλώνοντας, ωστόσο, αισιόδοξος ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να προληφθεί.

«Δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν επιβληθεί για την επιβράδυνση της μετάδοσης του κορωνοϊού πρέπει να αρθούν», προειδοποίησε επίσης ο Λόταρ Βίλερ, ένας από τους επιφανέστερους επιδημιολόγους της Γερμανίας και πρόσθεσε ότι «ο καλός εξαερισμός είναι σημαντικός παράγοντας για την μείωση του κινδύνου διασποράς των ιού μέσω των σταγονιδίων».

Το Ινστιτούτο Robert Koch ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας Covid-19 (R0) στη Γερμανία βρίσκεται στο 2,76, επηρεασμένος σε μεγάλο βαθμό από τοπικά ξεσπάσματα.

«Η Γερμανία πρέπει να παραμείνει σε επιφυλακή τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η επιδημία δεν έχει τελειώσει», προειδοποιεί στην ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από την Κυριακή, αξιωματούχοι στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία είχαν εξαναγκάσει 6.500 υπαλλήλους και τις οικογένειές τους να μπουν σε καραντίνα, μετά και την ανίχνευση περισσότερων από 1.000 κρουσμάτων κορωνοϊού σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρεάτων.

Ο κυβερνήτης του κρατιδίου, Άρμιν Λάσετ, κάλεσε αξιωματούχους από τις προξενικές αρχές της Πολωνίας, της Βουλγαρίας και Ρουμανίας να κινητοποιήσουν μεταφραστές, με σκοπό να πείσουν τους εργάτες στο τοπικό εργοστάσιο να συμμορφωθούν με την καραντίνα.

«Υπάρχουν 1.300 ιδιοκτησίες, όπου ζει το προσωπικό με τις οικογένειές τους κι όπου χρειάζεται να παρακολουθήσουμε τους κανόνες της καραντίνας», δήλωσε ο Λάσετ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Κυριακή

«Πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο ότι εάν μολυνθούν [από τον κορωνοϊό] δεν θα πρέπει να προσπαθήσουν να επιστρέψουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Η καλύτερη πιθανότητα γι’ αυτούς είναι να παραμείνουν στη Γερμανία, όπου θα έχουν τις καλύτερες συνθήκες περίθαλψης», κατέληξε ο κυβερνήτης της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ