ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Λατινική Αμερική: Σε αυτές τις τρεις χώρες «θερίζει» η πανδημία

Κορωνοϊός - Λατινική Αμερική: Σε αυτές τις τρεις χώρες «θερίζει» η πανδημία
AP Photo/Leo Correa

Την επέλασή της στη Λατινική Αμερική συνεχίζει ακάθεκτη η πανδημία, με το επίκεντρο να συνεχίζει να βρίσκεται στη Βραζιλία η οποία κατέγραψε ακόμη 1.374 θανάτους ασθενών και 39.436 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο ανακοίνωσε η εξαιτίας της COVID-19, την ώρα που απόφαση δικαστηρίου απειλεί τον πρόεδρο της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου με πρόστιμο αν συνεχίζει να μην φοράει μάσκα.

Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται πλέον σε 52.645 νεκρούς επί συνόλου 1,1 εκατομμυρίου ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν που καταγράφεται στις ΗΠΑ.

Δικαστήριο της Βραζιλίας διέταξε τον πρόεδρο της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου να φορά μάσκα «σε όλους τους δημόσιους χώρους», κάτι που ο αρχηγός του κράτους έκανε αραιά και πού μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε απόφαση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο δικαστής Ρενάτο Μπορέλι αναφέρει ότι πρόστιμο 2.000 ρεάις (σχεδόν 340 ευρώ) θα επιβληθεί στον αρχηγό του κράτους αν ξαναεμφανιστεί δημόσια χωρίς να φορά μάσκα όπως απαιτείται με διάταγμα που ισχύει στην Ομοσπονδιακή περιφέρεια της Μπραζίλιας.

Ο πρόεδρος «έχει την υποχρέωσηνα σέβεται τους ισχύοντες νόμουςκαθώς και να διασφαλίζει την ευημερία των πολιτών και συνεπώς να υιοθετεί τα υγειονομικά μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του ιού», υποστήριξε ο ομοσπονδιακός δικαστής.

Η απόφαση αυτή ισχύει επίσης για το σύνολο των συνεργατών του αρχηγού του κράτους, δεδομένου ότι η χρήση μάσκας είναι θεωρητικά υποχρεωτική εδώ και εβδομάδες στις περισσότερες περιφέρειες της Βραζιλίας.

Νέο ρεκόρ στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο διαπιστώθηκαν άλλοι 793 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ενώ καταγράφηκε νέο θλιβερό ρεκόρ 6.288 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας στη χώρα να ανέρχεται σε 23.377 νεκρούς επί συνόλου 191.410 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Η κυβέρνηση τονίζει πως ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων πιθανότατα είναι πολύ πιο υψηλός από αυτόν των περιπτώσεων όπου έχει υπάρξει επισήμως διάγνωση και καταγραφή.

Το Μεξικό είναι η χώρα της Λατινικής Αμερικής που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας, μετά τη Βραζιλία.

Θάνατοι αστυνομικών στο Περού


Πάνω από 200 περουβιανοί αστυνομικοί υπέκυψαν στην COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, ενώ πάνω από 15.000 στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2 προσπαθώντας να επιβάλουν την τήρηση των μέτρων περιορισμού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών.

«Έχουμε 223 αστυνομικούς νεκρούς και 15.600 μολυσμένους», διευκρίνισε ο υπουργός, ο Γκαστόν Ροδρίγκες, στρατηγός εν αποστρατεία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω Διαδικτύου.

Ο αριθμός των θανάτων στις τάξεις της αστυνομίας αυξήθηκε κατά 30% μέσα σε δύο εβδομάδες, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από 9.900 την 11η Ιουνίου έφθασαν τα 15.600. Από το σύνολο αυτό, περίπου 6.000 αστυνομικοί κρίθηκε πως αποθεραπεύθηκαν και έχουν πλέον επιστρέψει στην υπηρεσία τους.

Πολλοί αστυνομικοί προσβλήθηκαν από τον ιό κατά τη διάρκεια περιπολιών σε αγορές και δρόμους όπου έχουν επιφορτιστεί να επιβάλλουν την τήρηση των μέτρων περιορισμού και κοινωνικής απόστασης. Οι αγορές, οι οποίες παρέμειναν ανοικτές κατά τη διάρκεια του περιορισμού, που τέθηκε σε εφαρμογή τη 16η Μαρτίου, θεωρούνται σημαντικές εστίες διασποράς του κορωνοϊού.

Παρά τα μέτρα, το Περού καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη Λατινική Αμερική ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό, πίσω από τη Βραζιλία, και την τρίτη θέση σε αριθμό θανάτων εξαιτίας της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός, πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Στη χώρα των 33 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφονται πάνω από 257.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 και σχεδόν 9.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ