ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ: Νίκες για Τραμπ και Κλίντον, εγκατέλειψε την κούρσα ο Μπους

Εκλογές ΗΠΑ: Νίκες για Τραμπ και Κλίντον, εγκατέλειψε την κούρσα ο Μπους
Ο Ντόναλντ Τραμπ πανηγυρίζει τη νίκη του στη Νότια Καρολίνα EPA/ RICHARD ELLIS

Το τίτλο του φαβορί στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος για τον Λευκό Οίκο, επιβεβαίωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, που επικράτησε άνετα στην εσωκομματική ψηφοφορία στη Νότια Καρολίνα.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η Χίλαρι Κλίντον δυσκολεύτηκε, αλλά κέρδισε τελικά στη Νεβάδα τον Μπέρνι Σάντερς και πλέον στρέφει το βλέμμα της στη «Σούπερ Τρίτη», την 1η Μαρτίου.

Αυτή είναι η δεύτερη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ μετά από εκείνη στο Νιού Χάμσιρ στις αρχές του μήνα και μάλιστα σε μια συντηρητική πολιτεία όπου οι ευαγγελικοί και οι στρατιωτικοί έχουν μεγάλη επιρροή. Με το 93,5% των ψήφων καταμετρημένο γύρω στις 04:35 (ώρα Ελλάδας), ο Τραμπ εξασφάλιζε το 32,8%, ακολουθούμενος από τον γερουσιαστή της Φλόριντας Μάρκο Ρούμπιο (22,4%) και τον γερουσιαστή του Τέξας Τεντ Κρουζ (22,1%), σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

bush

Πηγή: EPA/JIM LO SCALZO

Στην τέταρτη θέση, με περίπου το 8% των ψήφων, ο Τζεμπ Μπους — αδελφός και γιος δύο προέδρων Μπους — ανακοίνωσε, με δάκρυα στα μάτια, ότι αποσύρεται από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο, μετά το ιδιαίτερα αρνητικό αυτό αποτέλεσμα. Την ίδια τακτική ακολούθησαν επίσης ο κυβερνήτης του Οχάιο Τζον Κέισις και ο συνταξιούχος νευροχειρουργός Μπεν Κάρσον.

Ο Τραμπ εκτιμά ότι οι υποστηρικτές των δώδεκα αντιπάλων του που εγκατέλειψαν δεν θα στραφούν εναντίον του, αλλά αντίθετα θα τον υποστηρίξουν, ενώ δεν έκρυψε την αισιοδοξία του και για το πώς θα τα πάει στην επόμενη εσωκομματική διαδικασία στη Νεβάδα την Τρίτη, λέγοντας «θα τα πάμε φανταστικά», αλλά και ενόψει της «Σούπερ Τρίτης», των ταυτόχρονων ψηφοφοριών σε 11 πολιτείες την 1η Μαρτίου, λέγοντας «θα τα πάμε πάρα πολύ καλά».

Ο μεγιστάνας φρόντισε να υπάρξει άφθονο... δράμα πριν από την ψηφοφορία στη Νότια Καρολίνα, εμπλεκόμενος σε αντεγκλήσεις με τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος είπε την Τρίτη πως οι απόψεις του υποψήφιου για τη μετανάστευση στις ΗΠΑ δεν είναι «χριστιανικές». Αρχικά ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε τον Φραγκίσκο «αισχρό», κατόπιν τον αποκάλεσε «θαυμάσιο άνθρωπο». Το Βατικανό επέμεινε ότι τα σχόλια του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δεν αποτελούσαν ούτε προσωπική επίθεση, ούτε πολιτική παρέμβαση στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων.

Ακόμη, ο Τραμπ κάλεσε σε μποϊκοτάζ των προϊόντων της Apple μέχρις ότου η εταιρεία βοηθήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ανακτήσει δεδομένα από ένα iPhone που ανήκε στο ζευγάρι που διέπραξε το μακελειό στο Σαν Μπερναρντίνο, στην Καλιφόρνια. Η εταιρεία επιχειρηματολόγησε ότι δεν θέλει να μειώσει την ασφάλεια του προϊόντος της.

Δημοκρατικοί: Νίκησε στη Νεβάδα η Κλίντον, αυξάνεται η απήχηση του Σάντερς

hillary

Πηγή: EPA/MIKE NELSON

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, η είδηση μάλλον είναι πως ο Μπέρνι Σάντερς, ο γερουσιαστής του Βερμόντ, βλέπει την απήχησή του να αυξάνεται, καθώς η δημοτικότητά του μεταξύ των νέων, αλλά επίσης και σε πολλές άλλες κατηγορίες υποστηρικτών των Δημοκρατικών μεγαλώνει.

Παρότι κέρδισε στην Άιοβα με ελάχιστη διαφορά και ηττήθηκε καθαρά στο Νιού Χάμσιρ, η Κλίντον κατάφερε να πάρει τη Νεβάδα, όπου τάχθηκε υπέρ της περίπου το 52,6% των αντιπροσώπων που συμμετείχαν στη διαδικασία, έναντι ενός 47,4% που τάχθηκε υπέρ του Σάντερς, βάσει των αποτελεσμάτων με το 88,1% καταμετρημένο.

«Ορισμένοι μπορεί να αμφέβαλαν για εμάς, αλλά εμείς δεν αμφιβάλλαμε ποτέ ο ένας για τον άλλο», σχολίασε η Κλίντον κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο Λας Βέγκας, απευθυνόμενη στους υποστηρικτές της.

Παρ’ όλα αυτά η Χίλαρι Κλίντον δεν εφησυχάζει, καθώς σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 72% των υποστηρικτών των Δημοκρατικών που είναι κάτω των 45 ετών υποστηρίζουν τον 74χρονο Μπέρνι Σάντερς, ενώ τα δύο τρία όσων είναι πάνω από 45 παραμένουν πιστοί στην 68χρονη πρώην υπουργό Εξωτερικών και πρώτη κυρία.

Μιλώντας στο Χέντερσον, κοντά στο Λας Βέγκας, ο Σάντερς εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συνέχεια, κρίνοντας ότι «έχουμε τον άνεμο στην πλάτη μας, έχουμε την ορμή» και προσθέτοντας πως «έχουμε μια εξαίρετη ευκαιρία να κερδίσουμε πολιτείες τη "Σούπερ Τρίτη"».

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι ο Σάντερς έκλεισε τόσο γρήγορα την διψήφια διαφορά της Κλίντον υποδεικνύει ότι η διαδικασία ενδέχεται να είναι πολύ πιο μακρά και σκληρή από όσο θα ήλπιζαν η Κλίντον και οι υποστηρικτές της.

Διαβάστε ακόμη

Προκαλεί ξανά ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του

Ο Ντ. Τραμπ «τα έψαλλε» στον Πάπα για την προστασία των φτωχών Μεξικανών

Rolling Stones vs. Ντόναλτ Τραμπ: “Mην χρησιμοποιείς τα τραγούδια μας”

Ο Τζόνι Ντεπ υποδύεται για 50 λεπτά τον Ντόναλντ Τραμπ λοιδορώντας τον

Όταν η Χίλαρι Κλίντον «γάβγισε» τους Ρεπουμπλικάνους

Εκλογές ΗΠΑ: Ο Σάντερς μειώνει αισθητά τη διαφορά από την Κλίντον

Κλίντον - Σάντερς: Δημοκρατικά... μαχαιρώματα με φόντο το Νιού Χάμπσαϊρ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ