ΚΟΣΜΟΣ

Θάνατος Έλληνα ομογενή: Συγκλονίζει η μητέρα του - Το τηλεφώνημα που της έκανε πριν πέσει νεκρός

Θάνατος Έλληνα ομογενή: Συγκλονίζει η μητέρα του - Το τηλεφώνημα που της έκανε πριν πέσει νεκρός
Screengrab

Για τον θάνατο του γιου της μίλησε η μητέρα του Έλληνα ομογενή που κατέληξε λίγη ώρα αφότου αστυνομικοί προσπάθησαν να τον συλλάβουν και τον «χτύπησαν» με όπλο τέιζερ.

Η γυναίκα, Αθανασία Ζαπάντη, περιέγραψε τις δραματικές ώρες που έζησε ο 30χρονος Γιώργος Ζαπάντης.

«Σπάσανε την πόρτα. Τον τραβήξανε έξω. Βγήκε έξω το παιδί μου, τον είχαν κολλημένο στον τοίχο. Είχε τα χέρια του πίσω, όπως του είπανε. Ό,τι του λέγανε. Μέχρι που βγήκε έξω, ήταν ζωντανός. Δεν είχε γίνει τίποτα. Έξω αρχίσανε και του κάνανε τον ηλεκτρισμό με το τέιζερ στην πλάτη. Μία γυναίκα από πάνω φώναζε να μην του το κάνουνε άλλο και αυτοί συνεχίζανε» αναφέρει αρχικά, περιγράφοντας καρέ - καρέ την προσπάθεια σύλληψης του γιου της.

Ενώ, μιλώντας στον ΑΝΤ1, πρόσθεσε ότι «Ένας από τους αστυνόμους, δεν ξέρω ποιος, είπε "κάντο πάλι". Το παιδί μου φώναζε "δεν μπορώ να αναπνεύσω, δεν μπορώ να αναπνεύσω" και ο αστυνομικός του φώναζε "όλοι σας κάνετε τα ίδια". Δεν τον πιστεύανε καθόλου».

«Δεν μπορώ να το ανεχτώ το τι τράβηξε το παιδί μου. Αυτή την ώρα, να μην μπορώ να είμαι δίπλα του» καταλήγει εμφανώς συγκλονισμένη η μητέρα.

Η κλήση στη μητέρα του πριν πέσει νεκρός

Η μητέρα του, μάλιστα, αποκάλυψε στο τοπικό κανάλι της Νέας Υόρκης, Pix11, ότι ο γιος της την πήρε τηλέφωνο όταν αντιλήφθηκε πως η αστυνομία βρισκόταν έξω από την πόρτα του.

«Μου είπε "μαμά, πρέπει να έρθεις σπίτι τώρα. Βλέπω πολλούς αστυνομικούς απ' έξω". Του είπα πως ήμουν στη δουλειά και δεν μπορούσα».

Η κ. Αθανασία υποστηρίζει επίσης ότι οι αστυνομικοί έσπασαν το πλέξιγκλας της πόρτας και εισέβαλαν στην οικία με τη βία.

Σύμφωνα με την ίδια, ένας στενός φίλος της οικογένειας πήγε για να δει τι συνέβαινε. Ωστόσο, όταν έφτασε στο σημείο, ο 30χρονος ήταν ήδη πεσμένος στο έδαφος και γίνονταν προσπάθειες να τον επαναφέρουν.

Το χρονικό

Οι Αρχές έλαβαν κλήση για έναν 30χρονο με σπαθί σαμουράι στα χέρια του σε γειτονιά του Κουίνς. Όταν έφτασαν στο σημείο, εντόπισαν τον άνδρα στο υπόγειο του σπιτιού του και τον διέταξαν να πετάξει το όπλο.

«Πλησίασε τους αστυνομικούς με το σπαθί και εκείνοι τον χτύπησαν με τέιζερ» δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα του New York Post.

Κατά τη σύλληψή του ο Γιώργος Ζαπάντης υπέστη καρδιακή ανακοπή και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου και ανακοινώθηκε ο θάνατός του.

Απαντήσεις απαιτεί η οικογένεια του θύματος

Την ίδια ώρα, η οικογένεια του 30χρονου απαιτεί απαντήσεις, ενώ ο δικηγόρος τους υποστηρίζει πως οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν αρκετή βία, με αποτέλεσμα το χτύπημα να αποβεί μοιραίο.

Ο Έλληνας ομογενής φαίνεται πως έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα και γι’ αυτόν τον λόγο, ενδεχομένως, να πανικοβλήθηκε και να προέβαλε αντίσταση κατά τη σύλληψή του.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, ο Ζαπάντης ήταν άοπλος την ώρα της σύλληψης.

«Όταν τον χτύπησαν με τέιζερ τον είχαν ήδη υπό έλεγχο, ενώ είχε και τα χέρια του πίσω από την πλάτη» τόνισε ο δικηγόρος, ενώ πρόσθεσε ότι το συμβάν έχει καταγραφεί σε βίντεο.

Διερευνώνται τρία βίντεο

Συνολικά τρία βίντεο από το συμβάν παρουσίασε ο δικηγόρος της οικογένειας στο New York Post.

Τα βίντεο είναι τραβηγμένα από ψηλά και σε ένα από αυτά φαίνεται ο Ζαπάντης περικυκλωμένος από τέσσερις άνδρες αστυνομικούς και μία γυναίκα.

Σε ένα από αυτά ο 30χρονος φαίνεται να αντιστέκεται την ώρα που προσπαθούν να του περάσουν χειροπέδες, ενώ σε κάποια άλλα σημεία δείχνει ότι προσπαθεί να κρατηθεί από μία κολόνα.

Σημειώνεται ότι σε κανένα πλάνο δεν φαίνεται να αποτελεί απειλή ή να κρατάει κάτι στα χέρια του.

«Βάλε τα χέρια σου πίσω στην πλάτη» φαίνεται να του φωνάζουν στο πρώτο βίντεο οι αστυνομικοί.

Στο δεύτερο, του φωνάζουν πιο δυνατά και αυστηρά.

«Πέσε κάτω, πέσε κάτω» ακούγεται να του λένε, ενώ ένας εκ των πέντε φαίνεται πως τον χτυπάει στον ώμο και ο συνάδελφός του λέει «θα σε χτυπήσουμε (σ.σ. εννοώντας με το τέιζερ) ξανά αν δεν πέσεις κάτω».

Στο τρίτο κλιπ, φαίνεται να χτυπούν ξανά με τέιζερ τον Έλληνα ομογενή.

Τότε, ο 30χρονος αρχίζει να καταρρέει, ενώ ένας αστυνομικός φωνάζει «πέσε κάτω».

«Η αστυνομία αντιμετώπισε το περιστατικό με υπερβολική βία»

Ο συνήγορος της οικογένειας του θύματος, μίλησε και στον ΑΝΤ1 και δήλωσε ότι: «Είναι ακόμα νωρίς αλλά από τα λίγα που έχουμε μάθει, νομίζουμε ότι η αστυνομία αντιμετώπισε το περιστατικό με υπερβολική βία. Θα έπρεπε να είχαν στείλει ειδική μονάδα επειδή το παιδί είχε ψυχολογικά προβλήματα».



Ενώ συμπλήρωσε πως: «Όταν πήγε η αστυνομία είχε τελειώσει ο καυγάς, όλοι είχαν μπει μέσα στα σπίτια τους αλλά η αστυνομία πήγε στο σπίτι του παιδιού. Από εκεί και πέρα δεν ξέρουμε τι ακριβώς έγινε στην πόρτα. Δεν έχουμε το βίντεο ακόμα. Αυτό που λέει η αστυνομία είναι ότι το παιδί άνοιξε την πόρτα με σπαθί στο χέρι. Τον χτύπησαν με το τέιζερ και τον τράβηξαν έξω από το σπίτι. Στο βίντεο που τράβηξε γειτόνισσα, φαίνεται να μην έχει όπλο, τα χέρια του ήταν πίσω από την πλάτη του, του φωνάζουν να γονατίσει αλλά βλέπουμε ότι είναι ήδη γονατισμένος και τον χτύπησαν ακόμα δύο φορές με το τέιζερ. Νομίζουμε ότι έπαθε ανακοπή καρδιάς αλλά θα μάθουμε περισσότερα όταν βγουν τα αποτελέσματα από τον ιατροδικαστή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ