ΚΟΣΜΟΣ

Telegraph: Με αυτές τις χώρες στήνει «αερογέφυρα» η Βρετανία - Ποιες περιλαμβάνουν οι τρεις φάσεις

Telegraph: Με αυτές τις χώρες στήνει «αερογέφυρα» η Βρετανία - Ποιες περιλαμβάνουν οι τρεις φάσεις
AP Photo/Matt Dunham

Ενόψει των ανακοινώσεων, αυτό το Σαββατοκύριακο, από τη βρετανική κυβέρνηση για τις χώρες με τις οποίες προτίθεται να στήσει«αερογέφυρες» για την επανεκκίνηση των πτήσεων, η εφημερίδα Telegraph αποκαλύπτει τις τρεις φάσεις του σχεδίου. 

Η πρώτη φάση του ανοίγματος θα περιλαμβάνει δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς «χαμηλού ρίσκου», όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία αλλά και η Ελλάδα, κίνηση που αναμένεται να «ανα-πυροδοτήσει» την τουριστική κίνηση της Μεσογείου από τις 4 Ιουλίου, σύμφωνα με πηγές.

Η Πορτογαλία, μετά την έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, δεν αναμένεται να περιληφθεί σε αυτήν την πρώτη φάση.

Η αερογέφυρα σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες που θα πηγαίνουν από τη Βρετανία στους άλλους προορισμούς, δεν θα χρειάζεται να παραμείνουν σε καραντίνα 14 ημερών μετά την επιστροφή τους στη Μ. Βρετανία.

Οι υπουργοί ελπίζουν ότι το σχέδιο θα δώσει τη δυνατότητα στις οικογένειες να αρχίσουν να σχεδιάζουν τις καλοκαιρινές τους αποδράσεις στη Μεσόγειο.

H δεύτερη φάση

Οι χώρες που θα περιλαμβάνονται στη δεύτερη φάση της απελευθέρωσης αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα και προβλέπεται να περιλαμβάνουν ευρωπαϊκά κράτη όπως η Δανία, η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Ολλανδία μαζί με τα «χαμηλού ρίσκου» νησιά της Καραϊβικής και την Ρεϋνιόν, ένα νησί που αποτελεί υπερπόντια περιοχή της Γαλλίας στον ινδικό Ωκεανό, το οποίο το υπουργείο Υγείας της Αγγλίας έχει αναγνωρίσει ως περιοχή με ελάχιστες μολύνσεις.

Επίσης, οι υπουργοί εξετάζουν και τη δημιουργία μιας αερογέφυρας με την Αυστραλία, αν και, λόγω της ανάγκης για transit με χώρες υψηλού ρίσκου, το εγχείρημα παρουσιάζει δυσκολίες.

Μία από τις προτεραιότητες της βρετανικής κυβέρνησης είναι και η δημιουργία γέφυρας με βρετανικές περιοχές «χαμηλού κόστους», όπως είναι το Γιβραλτάρ, οι Βερμούδες, το Μοντσεράτ και τα νησιά Φόκλαντ. Αν και η ζήτηση για τις περιοχές αυτές είναι χαμηλή, θεωρούνται ειδικές περιπτώσεις.

Η τρίτη φάση

Στο τρίτο κύμα αναμένεται να περιληφθούν χώρες όπως το Βιετνάμ, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, κάτι που αναμένεται να γίνει πριν το τέλος του καλοκαιριού.

Η σύνδεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ κρατάει κλειστά τα σύνορα, δεν θεωρείται πιθανό να γίνει πριν τον Νοέμβριο, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία του κορωνοϊού στις πολιτείες της χώρας.

Η Νέα Ζηλανδία σχεδιάζει να κρατήσει κλειστά τα σύνορά της με καραντίνα 14 ημερών μέχρι τον Μάρτιο εξαιτίας του φόβου για ένα δεύτερο χειμερινό κύμα κορωνοϊού. Αυτό ίσως αλλάξει αν μέχρι τότε έχει βρεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.

Οι αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης πάνω στο θέμα των αερογεφυρών αναμένεται να οριστικοποιηθούν κατά την στρατηγική συνάντηση της Πέμπτης με επικεφαλής τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα travelsupermarket.com, οι ταξιδιωτικές κρατήσεις των Βρετανών στο εξωτερικό έχουν αυξηθεί κατά 52% τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Επτά στους 10 επιλέγουν την Ισπανία.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προειδοποιήσει ότι η ύπαρξη αερογέφυρας ανάμεσα σε κάποιες αλλά όχι σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με παρόμοια προφίλ «χαμηλού κινδύνου» θα ήταν μεροληπτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ