ΚΟΣΜΟΣ

Αύξηση του επιπέδου ραδιενέργειας στη βόρεια Ευρώπη – Ρωσία «δείχνουν» Ολλανδοί αξιωματούχοι

Αύξηση του επιπέδου ραδιενέργειας στη βόρεια Ευρώπη – Ρωσία «δείχνουν» Ολλανδοί αξιωματούχοι
Φωτογραφία Αρχείου Pixabay

Σχετικώς αυξημένα φέρεται να είναι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην βόρεια Ευρώπη, σύμφωνα με τις σκανδιναβικές Αρχές. Ολλανδοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως η ραδιενέργεια μπορεί να προέρχεται από τη Ρωσία και συγκεκριμένα ορίζουν ως πηγή κάποιο «εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας» στη χώρα.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οιNew York Times, σημειώνει πως δεν υπάρχουν αναφορές για κανένα πρόβλημα στα εργοστάσια στα βορειοδυτικά της Ρωσίας.

Ο πυρηνικός σταθμός του Λένιγκραντ κοντά στην Αγία Πετρούπολη και αυτό του Κόλα στο Μουρμάνσκ, «εργάζονται κανονικά και τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι φυσιολογικά», όπως χαρακτηριστικά είπε αξιωματούχος του κρατικού φορέα διαχείρισης πυρηνικής ενέργειας Rosenergoatom στο πρακτορείο ειδήσεων.

Ωστόσο, οι υπηρεσίες επιτήρησης των επιπέδων ραδιενέργειας της Φινλανδίας, Νορβηγίας και Σουηδίας έκαναν, αυτή τη βδομάδα, αναφορές για μικρές ποσότητες ραδιενεργών ισοτόπων, άκακες για το περιβάλλον και τον ανθρώπινο οργανισμό, σε μέρη της Φινλανδίας, τη νότια Σκανδιναβία και τον Αρκτικό.

Η σουηδικές, φινλανδικές και νορβηγικές Αρχές δεν θέλησαν να τοποθετηθούν σχετικά με την προέλευση της ραδιενέργειας, ωστόσο οι Ολλανδοί ομόλογοί τους, ανέφεραν πως - σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους - «τα ραδιονουκλεΐδια προέρχονται από τη δυτική Ρωσία».

«Τα ραδιονουκλεΐδια είναι τεχνητά, έχουν φτιαχτεί από ανθρώπους δηλαδή», ανέφερε η αρμόδια ολλανδική υπηρεσία, συμπληρώνοντας πως η σύνθεση των ίδιων των νουκλεϊδίων δείχνει ζημιά στην παραγωγική διαδικασία κάποιου εργοστασίου. Ωστόσο, τόνισε πως δεν είναι δυνατός ο ακριβής εντοπισμός της πηγής, λόγω μειωμένων μετρήσεων.

Ο εκπρόσωπος του Rosenergoatom, ο οποίος μίλησε στο TASS υπό τον όρο να διατηρηθεί η ανωνυμία του, επέμεινε πως τα επίπεδα ραδιενέργειας στα δύο προαναφερθέντα εργοστάσια είναι σε απολύτως φυσιολογικά επίπεδα και οι γύρω περιοχές «δεν έχουν υποστεί καμία αλλαγή από τον Ιούνιο και δεν έχουν παρατηρηθεί αλλαγές έως και τώρα».

«Και οι δύο σταθμοί εργάζονται κανονικά. Δεν έχουν υπάρξει παράπονα σχετικά με τις εργασίες τους», σημείωσε, ακόμη, και κατέληξε τονίζοντας – και πάλι – πως δεν υπήρξε καμία αναφορά σχετικά με προβλήματα στη δραστηριότητά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ